Scopul a fost unul: de a înţelege cum influenţează prietenii oamenilor inteligenţi şi nu prea asupra stării lor de fericire.
Teoria cercetătorilor presupunea că oamenii care locuiesc în locuri cu o densitate mare a populaţiei, în general, sunt mai mulţumiţi de viaţa lor decât locuitorii satelor şi cei de la periferii.
E simplu: cu cât mai mult vorbeşte omul cu apropiaţii săi, cu atât mai mult trebuie să fie mai fericiţi. Şi este mai uşor să te întâlneşti cu ei în oraşele dens populate.
“După cum şi a presupus teoria noastră, rezultatele au confirmat că frecvenţa contactelor sociale are o importanţă deosebită pentru satisfacerea vieţii”. Şi într-adevăr, oamenii care lucuiesc în centrele oraşelor sau în cartiere cu o populaţie densă, în general, sunt mai fericiţi decât ceilalţi. Dar ceea ce este şi mai important este influenţa intelectului. Am dedus că oamenii cu un ceficient de inteligenţă mare sunt mai fericiţi în singurătate. Iar când sunt în situaţia de a comunica des cu prietenii şi cunoscuţii, se întristează repede şi se enervează, afirmă cercetările.
Viaţa e scurtă şi fiecare clipă este un dar. De aceea, cu cât mai multă experienţă căpătăm în cercul nostru de prieteni, cu atât viaţa ni se pare mai bogată.
Carol Graham, cercetător, propune o explicaţie: “Oamenii cu un coeficient înalt de inteligenţă, o folosesc mult mai activ decât ceilalţi. Deseori le este greu să se concentreze asupra la ceea ce vorbeşte interlocutorul, deoarece ei în pemanenţă se gândesdc la scopurile lor pe termen lung”.
Inteligenţa nostră a evoluat, de aceea, cei mai deştepţi, aşa zişii “oameni noi”, au o satisfacţie mai mare din rezolvarea problemelor majore. Comunicarea cu semenii îi face să se plectisească şi nefericiţi.
De ce aceşti oameni se numesc “noi”? Deoarece apariţia lor este o anomalie.
De asemenea cercetătătorii a constatat că oamenii dezvoltaţi intelectual pot renunţa mai uşor decât alţii la cercul lor social şi la locul lor de trai.
Nu sunt legaţi prea tare de prieteni şi rude, ca ceilalţi. Mai ales dacă au nevoie de asta pentru a-şi atinge scopuri importante.
Astfel, dacă prietenul tău inteligent te evită, poate trebuie să te comporţi mai puţin agresiv.
Dar ce să facă cei care sunt deştepţi şi singuri? Să înceteze să-şi facă griji din cauza asta. La urma urmei, poate natura însăşi a hotărît aşa: să fii singur.
(sursa: http://eustiu.com/cu-cat-mai-destept-esti-cu-atat-mai-mult-adori-singuratatea/)