Jurnaliștii îi consideră tineri liberi și frumoși, sociologii categoria de vârstă 18 – 29 de ani iar politicienii acel electorat care în mod tradițional nu iese la vot. Oricum i-am numi, acești oameni au influențat decisiv evenimentele politice majore din ultimii ani.

Dezamăgiți de clasa politică tinerii s-au făcut după mult timp din nou auziți. Au ieșit la vot și și-au exercitat drepturile, au ieșit în stradă și și-au cerut drepturile și așa au reușit să dea un semnal de alarmă întregii clase politice. Acum urmează să vedem ce vor face ei în 2016.

Urmează un an cu mare miză electorală, iar tinerii sunt cheia rezultatelor finale. Pentru a-i atrage, partidele politice mari (PSD, PNL) se joacă de-a reforma, în timp ce partidele mici (Mișcarea Populară, ALDE, PND și M10) încearcă să transforme lipsa de notorietate într-un avantaj. Problema care se ridică este dacă electoratul tânăr se va lăsa convins de vreuna din cele două strategii. Cel mai probabil nu, ba chiar din contră.
Dacă partidele politice nu vin cu niște strategii și politici clare pentru țară, dacă nu vor oferi electoratului candidați competenți, care să își dorească ca la final de mandat să aibă și alte realizări în afară de cele personale, spiritul civic al tinerilor „frumoși și liberi” va muri.
Anul trecut dezamăgirea față de clasa politică s-a manifestat prin revoltă și speranța că alegerile locale și parlamentare din 2016 vor fi altfel, însă dacă lucrurile nu încep să se schimbe rapid, există riscul ca această dezamăgire să se transforme în resemnare, iar un electorat resemnat înseamnă un electorat căruia nu îi mai pasă.

Să începi un an electoral cu cetățeni dezinteresați este deosebit de periculos pentru partidele politice. Categoria de vârstă 18-29 de ani este principala categorie de electorat care face diferența într-un tur de scrutin. Lipsa acestuia de pe scena electorală duce la o bătălie între nucleele dure ale partidelor și implicit la eliminarea partidelor mici din bătălie. Adică anul viitor vom avea o bătălie între simpatizanții de tradiție ai PSD-ului și cei ai PNL-ului, iar câștigător va fi acela care se va mobiliza și își va unge mașinăria de vot mai bine.
Astfel dacă politicienii chiar își doresc schimbarea de care vorbesc pe toate canalele media ar trebui să se gândească cum să atragă această categorie de electorat. Sau poate nu vor, ba din contră poate chiar le convine o bătălie seacă, în care doar oamenii lor să conteze…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.