Războiul pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei schimbă în mod dramatic şi substanţial arhitectura de securitate din Europa, a declarat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. În același timp, el spune că aceste schimbări pot aduce și oportunități pentru România, văzută ca o țară sigură pentru investiții în această parte a Europei.

„Războiul barbar pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei independente schimbă în mod dramatic şi substanţial arhitectura de securitate din Europa. Aşteptăm decizii importante pentru întărirea Flancului estic, alte măsuri importante pentru întărirea zonei Mării Negre, pentru că, în miniatură dacă vreţi, vortexul din Marea Neagră reprezintă într-o dimensiune mai mică complexitatea problemelor de la nivel european şi transatlantic. De modul în care vom ajuta Ucraina, de modul în care Rusia va plăti pentru această greşeală strategică, va depinde în mare măsură echilibrul strategic din Europa şi echilibrul strategic la nivel global”, a declarat Geoană la Forum România, dezbatere organizată la Palatul Parlamentului de Fundaţia CRED, sub Înaltul Patronaj al Academiei Române, potrivit Agerpres.

Oficialul NATO a evidenţiat impactul pe care îl au noile tehnologii asupra securităţii.

„Asistăm în aceeaşi perioadă la un început de deglobalizare şi la un început semnificativ de relocare a lanţurilor de producţie, a resurselor în zone care sunt mai aproape de teritorii protejate, iar aici pentru România şi pentru regiunea Europei de Est este o invitaţie pentru a atrage multe investiţii şi a face parte din acest ecosistem global. (…) Este foarte important ca industria de apărare din ţările nou venite în NATO să fie parte plenară din acest nou ecosistem de baze, industrială, militară şi de securitate europeană”, a explicat Geoană, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.