Dacă ești pasionat de proiecte DIY și îți plac provocările, dar în același timp ești adeptul reciclării și crezi în sustenabilitate, atunci cu siguranță multe lucruri pe care nu le mai folosești sunt salvate de la aruncarea în coșul de gunoi. 

Dacă ai rămas în pană de idei, venim cu câteva recomandări de care să ții seama, putând astfel să valorifici la potențialul maxim ceea ce tu deja ai:

 

Mașina

Dacă în curtea părinților sau a bunicilor stă de ani buni o mașină acoperită cu o prelată, e timpul să te apuci de investigat și de reciclat. Primul pas, mai ales dacă te ispitește perspectiva de a o pune în funcțiune, este de a-i face o verificare itp

În cazul în care autovehiculul are o stare care nu mai permite circulația în deplină siguranță pe drumurile publice, atunci trebuie să te gândești serios la o procedură simplă, care nu presupune eforturi financiare, și să aduni acte necesare radierea auto. Astfel, mașina va fi ștearsă din registrele autorităților cu competență în domeniul circulației rutiere din România, însă procedura poate fi solicitată doar de proprietarul de drept al vehiculului. În consecință, trebuie să te consulți cu persoana în cauză și să puneți la cale un plan de bătaie. 

După această etapă, te poți gândi cum poți valorifica mașina. De exemplu, există multe florării și magazine artizanale care folosesc pentru decor mașini antice.  

 

Mobilier 

 

Poți să ceri ajutorul unui specialist în recondiționare, astfel încât o husă nouă la canapeaua extensibilă, autocolantul pentru etajere sau tapițeria pentru scaune să nu îți dea bătăi de cap. Ba chiar ai posibilitatea de a schimba și designul vechilor piese de mobilier, astfel încât să le transformi în obiecte modulare și multifuncționale. Oricât de bine te-ai descurcat până acum să asamblezi mobilier, ar trebui să îți dai seama că recondiționarea implică mult mai mult decât îndemânare și urmarea unui ghid de instrucțiuni. Așadar, nu ezita să apelezi la un specialist, mai ales că astfel de servicii sunt accesibile, mai ales dacă locuiești într-un oraș mare unde vei găsi o ofertă destul de variată. Desigur, te poți încumeta și tu să lipești un autocolant pe mobilă veche sau să vopsești o etajeră din baie, însă pentru restul vei avea nevoie de ajutor, mai ales dacă vrei să termini într-un anumit interval de timp.

 

Haine

 

Îți amintești când bunica tăia hainele vechi în fâșii verticale înguste și le comprima în gheme, pentru ca apoi acestea să fie valorificate în „țoale” multicolore sau mai bine-zis covoare handmade? Desigur, găsești variante ale acestora în magazinele de profil și de decorațiuni interioare, însă la prețuri piperate. Așadar, ai încă un motiv în plus de a nu renunța atât de ușor la ceea ce este uzat și nu mai porți, mai ales dacă creativitatea este unul dintre punctele tale forte și ții să ai în locuință obiecte și accesorii unicat. Totodată, mai ales dacă ai o mașină de cusut poți să dai o nouă folosință unor piese vestimentare pe care nu le mai porți: o rochie poate fi transformată cu ușurință într-o fustă, pantalonii lungi au suficient material pentru a fi scurtați, iar o bluză poate fi accesorizată cu paiete și perluțe.

Desigur, în funcție de necesitățile tale și de bugetul disponibil, poți să realizezi acest proces în etape. Important e să știi de la început ce îți dorești, fără însă a-ți îngrădi spiritul creativ, mai ales atunci când e vorba de ținute.

Sursă foto: unsplah.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.