Primăvara ar putea fi unul dintre anotimpurile care contribuie cel mai mult la depresia sezonieră. De ce depresia se poate agrava primăvara? Uneori, alergiile pot fi un factor care influenţează apariţia depresiei de primăvară, pentru că pot afecta starea de spirit a persoanelor. Alergiile pot determina unii oameni să doarmă mai mult, să mănânce mai puțin și mai ales să rămână înăuntru pentru a scăpa de sursele iritante, toate acestea accentuând episoadele depresive. Actualul context sanitar şi izolarea au contribuit şi ele semnificativ la creşterea numărului de cazuri de depresie. Dacă şi tu te confrunţi cu astfel de probleme, iată câteva soluţii care te pot ajuta.
Conştientizează că nu eşti singur
Indiferent care sunt cauzele stărilor tale depresive, este important să conștientizezi că nu eşti singur. Poate părea că toţi ceilalţi oameni sunt fericiţi sau ocupaţi cu propriile lor vieţi, dar asta nu înseamnă că tu nu eşti important pentru ei sau că nu au timp pentru tine. Este important să fii blând şi înţelegător cu tine însuţi. Caută sprijin în oameni care te înțeleg și care te iubesc. Şi dacă nici asta nu te ajută, nu ezita să cauţi ajutor specializat.
Opt ore de somn
Da, opt ore. Nu șase și jumătate sau șapte. Există foarte multe studii care indică o corelație directă între somnul de slabă calitate și depresie. Dacă te confrunţi cu episoade depresive, ar trebui să te asiguri că dormi opt ore în fiecare noapte. Dacă îți ia o oră doar ca să adormi, atunci pune-ţi alarma să sune peste nouă ore. Ca să te bucuri de un somn odihnitor, asigură-te că dormitorul este bine aerisit înainte de culcare şi că nu sunt lumini care te deranjează. Dacă nu te simţi confortabil când dormi, poate e cazul să te informezi cu privire la diferitele modele de saltele pat şi să alegi unul care corespunde mai bine nevoilor tale specifice. Pentru a te relaxa înainte să te bagi în pat, încearcă să bei un ceai calmant de muşeţel sau levănţică. Aromoterapia poate ajuta şi ea.
Ai mai multă grijă de tine
Un paradox al depresiei constă în faptul că unul dintre primele lucruri la care renunţăm într-o astfel de stare este grija faţă de propria persoană, deşi este un moment în care ar trebui să ne îngrijim mai mult ca niciodată. Chiar dacă te simţi letargic şi lipsit de energie, e important să îţi aminteşti că micile gesturi pot avea un impact major. Chiar şi ceva nesemnificativ, cum ar fi să îţi schimbi aşternuturile, să îţi pui haine în care te simţi bine, să îţi pregăteşti mâncarea preferată sau îţi îngrijeşti pielea pot face diferenţa.
Mişcare
Nimic nu te poate ajuta să îţi schimbi, fie şi temporar, dispoziţia decât mişcarea în aer liber. O plimbare într-un ritm energic prin parc într-o zi senină te poate ajuta să vezi lumea cu alţi ochi. Dacă suferi de alergii şi preferi să stai mai mult în casă, poţi încerca unul dintre miile de antrenamente uşoare disponibile gratuit pe internet.
O dietă echilibrată
Un studiu din 2017 arată că simptomele persoanelor cu depresie moderată şi severă s-au îmbunătățit după ce au participat la câteva sesiuni de consiliere nutrițională și au adoptat o dietă mai sănătoasă timp de douăsprezece săptămâni. Pe lângă seleniu, vitamina D şi acizi graşi, proteinele sunt foarte importante în dieta persoanelor care suferă de episoade depresive. Dacă nu-ţi place foarte mult să consumi alimente precum carnea, mazărea sau peştele, poţi alege sa consumi batoane proteice pe post de gustare. Organismul foloseşte în sinteza proteinelor un aminoacid numit triptofan, cu ajutorul căruia poate secreta serotonina, numită şi hormonul stării de bine. De altfel, nivele scăzute de triptofan au fost asociate cu insomnia, depresia şi anxietatea.
Un stil de viaţă sănătos şi echilibrat te poate ajuta să combaţi simptomele depresiei sezoniere de primăvară, dar dacă în pofida tuturor eforturilor tale nu reuşeşti să vezi o îmbunătăţire a stării tale generale, nu ezita să vorbeşti cu un medic sau un consilier psihologic. Nu este nicio ruşine în a cere ajutor!
Sursă foto:Unsplash.com
Lasa un raspuns