Răcelile, stările gripale, angina pectorală sunt infecții destul de frecvente în sezonul rece. Există numeroase metode naturale de a reduce severitatea și durata simptomelor, precum congestia, rinita, durerea în gât, cefaleea, slăbiciunea ori frisoanele, dar și pentru a ajuta organismul să-și revină mai repede după ce a trecut prin boală. Iată câteva sfaturi pentru a trece mai rapid peste o infecție sezonieră și a avea o convalescență scurtă.

Cum tratezi gripa și răceala acasă

Simptomele gripei sunt bine cunoscute: febră mare care debutează brusc, dureri musculare, cefalee, secreții nazale, tuse, durere în gât. Simptomele se estompează în general după șapte până la zece zile. De cealaltă parte, răcelile se instalează lent, cu secreții nazale, strănut, dureri de cap și în gât și oboseală ușoară timp de trei până la cinci zile. Ambele tipuri de infecție sunt de origine virală, deci nu se tratează cu antibiotice. De altfel, pastile pentru raceala si gripa sunt în general recomandate pentru tratarea simptomelor, nu pentru afecțiunile în sine. Pentru prevenirea gripei, există vaccin care se administrează anual. La unele categorii de bolnavi, precum copiii mici, femeile însărcinate sau persoanele în vârstă, simptomele pot să persiste sau să se agraveze – mai multe zile de febră, o conștiență alterată, dificultăți de respirație, deshidratarea fiind semnale pentru a merge la medic. De asemenea, dacă se suspectează un caz de COVID-19, este recomandată și testarea. În restul cazurilor, se poate apela la remedii naturale cunoscute de generații, precum băuturile calde cu miere pentru ameliorarea durerilor de gât și inhalații cu soluție salină în cazul rinitelor. 

Cum să te recuperezi mai rapid după o infecție virală de sezon

După ce organismul a trecut printr-o infecție virală de sezon, chiar și ușoară, trebuie să fie ajutat prin stimularea imunității. Iată ce poți să faci:

  • Detoxifierea rapidă – factori precum poluarea, fumatul, dar și administrarea de medicamente, cum sunt cele pentru gripă, pot încărca organismul de reziduuri, de aceea, în general, după un tratament, este binevenită o detoxifiere. În afară de o alimentație echilibrată, fără produse prea bogate în grăsimi, zahăr și alcool, poți folosi fibrele, pe care le găsești și la raftul cu produse pentru slabit, dar și în leguminoase, fulgi de ovăz și pâine integrală. De asemenea, scorțișoara, ghimbirul și lămâia sunt recomandate într-o cură scurtă de detoxifiere. Poți consuma dimineața, pe stomacul gol, un pahar de apă călduță în care ai stors o lămâie, băutură pe care o poți îndulci cu miere și scorțișoară.
  • Administrarea de probiotice – 60% dintre celulele imunitare sunt concentrate în sistemul digestiv. Administrarea de probiotice – bacterii bune care întăresc activitatea ecosistemului intestinal – este deci recomandată. Se găsesc sub formă de suplimente alimentare, dar și în laptele fermentat și varză acră. Poți consulta medicul de familie pentru cele mai potrivite probiotice. 
  • Vitamina C și zincul – ambele sunt bine cunoscute pentru faptul că ajută la eliminarea infecțiilor, dar și la stimularea sistemului imunitar. Vitamina C naturală se găsește în alimente precum acerola, fructe de pădure, ardei gras, citrice, în timp ce zincul se găsește în crustacee, dar și în germeni de grâu. 
  • Administrarea de fier – acest mineral este un alt aliat pentru imunitate. Infecțiile repetate pot indica un deficit de fier. Ideal ar fi să-ți faci un test de sânge la începutul iernii pentru a afla care este nivelul de fier din organism. Algele marine, leguminoasele (linte, năut etc.), fructele uscate, cerealele integrale, ouăle și ficatul se numără printre alimentele ce conțin fier. Nu uita să consumi alimentele bogate în fier împreună cu produse cu vitamina C, ele se vor potența reciproc.

Nu în ultimul rând, mai mult ca oricând, gesturile de barieră rămân relevante: spălarea regulată și corectă a mâinilor, purtarea măștii, tusea și strănutul în pliul cotului, aerisirea frecventă a locuinței și purtarea măștii. Pentru că, după cum spun specialiștii, este mai ușor să previi decât să tratezi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.