Pentru a veni în sprijinul gospodăriilor din zona rurală, Agenția Națională a Zonei Montane organizează, în perioada următoare, cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înființeze un Punct Gastronomic Local (PGL). Cursurile se organizează de către Agenția Națională a Zonei Montane, cu sediul în Municipiul Vatra Dornei, județul Suceava, strada Runc, nr. 23.

În perioada 01-02-03.02.2022 vom desfășura programul de formare profesională destinat persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale, cu prezență fizică, 3 zile x 8 ore = 24 ore, în localitatea Sîntămărie-Orlea, județul Hunedoara. Ora începerii cursului: 08:300. Lectori: Anamaria Părăian – consilier superior la CRDM 4- Hațeg și Valerica Ionescu Gruia – consilier superior la ODM Hunedoara;
în perioada 07-10.02.2022 vom desfășura programul de formare profesională destinat persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale, on-line, 4 zile x 6 ore = 24 ore, cu participanți din județul Maramureș și alte persoane interesate de curs. Ora începerii cursului: 10:00. Lectori: consilier Ovidiu BACIU și consilier Maria CIOCAN-ALUPII.
Cursurile sunt gratuite.

La finalul programului de formare, cursanții vor primi un atestat de participare.

Actele necesare înscrierii la curs sunt următoarele:

– copie carte de identitate (buletin) a beneficiarului;

– cerere tip;

– fișa beneficiarului.

Cererea tip și fișa beneficiarului pot fi descărcate de pe site-ul ANZM la următoarea adresă: https://azm.gov.ro/informatii-de-interes-public/formulare-tip-inscriere-cursuri-de-formare-profesionala/

Înscrieri și informații suplimentare se pot obține la sediul instituției din Str. Runc, nr. 23, Vatra Dornei, județul Suceava sau la telefon: 0230/375.036, 0722/314593. Persoană de contact: consilier superior, Ovidiu BACIU, e-mail: formare.profesionala@azm.gov.ro.

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale (PGL)

„Punctele gastronomice locale” (denumite în continuare PGL) sunt obiective reprezentate de bucătăriile particulare, unde se prepară alimente după rețete culinare specifice zonei, ce sunt servite direct către consumatorul final.
Aceste obiective se regăsesc în incinta exploatațiilor familiale din mediul rural, fermelor de animale, fermelor agricole, stânelor, adăposturilor pescărești, stupinelor, cramelor, fermelor agricole, păstrăvăriilor, fondurilor de vânătoare etc, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară (producția de lapte, producția de ouă, producția de miere, creșterea păsărilor/iepurilor, sacrificarea păsărilor/iepurilor în fermă, pescuitul, acvacultura, vânătoarea, cultivarea plantelor, etc).
Ce se prepară și servește în PGL
Produsele preparate și servite în PGL sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale.
Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire. Se pot folosi și produse în stare conservată (gemuri, dulcețuri, conserve de legume, preparate de origine animală conservate, etc.) care îndeplinesc criteriile de mai sus.
Produsele cu specific zonal pot cuprinde, fără a se limita:
– gustări/antreuri calde sau reci – brânzeturi, preparate din pește (icre, pește marinat / afumat), rulade, salate de legume, etc;
– preparate de felul I (supe, ciorbe, borșuri – preparate din pește, carne sau din legume);
– preparate de felul II (de bază) – mâncăruri din legume, din carne și legume, din carne tocată, fripturi servite împreună cu garnituri și salate, preparate din pește, organe comestibile, preparate de pasăre, de vânat, etc;
– preparate de felul III (dulciuri de bucătărie);
– preparate artizanale de panificație și patiserie specifice zonei;
– preparate culinare specifice zonei atestate tradițional, înscrise în scheme de calitate (ex. IGP, DOP, STG), certificate ecologic, indicație geografică, produs montan, marcă de certificare, marcă colectivă;
– băuturi răcoritoare și alcoolice specifice zonei;
– siropuri din fructe specifice zonei, legume și fructe proaspete și/sau conservate, specifice zonei, înscrise în scheme de calitate (ex. DOP);

Îndrumar de bune practici – Punct Gastronomic Local

Îndrumarul de bune practici este un instrument recomandat persoanelor care vor sa desfășoare activități caracteristice Punctelor Gastronomice Locale, acesta cuprinzând etapele ce trebuie parcurse cu respectarea cerinţelor legale aplicabile în domeniul siguranței alimentului, în vederea respectării regulilor generale de igienă a alimentelor, având drept scop punerea în consum a unor alimente salubre precum și protecția sănătății și integrității consumatorilor.
Îndrumarul cuprinde condițiile de bază pe care trebuie să le îndeplinească o unitate de tip Punct Gastronomic Local cu referire la spații, materii prime folosite, preparare/servire, curățenie /igienizare precum și reguli de igienă și sănătate pentru persoanele care deservesc Punctele Gastronomice Locale.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.