În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, precum şi pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), începând de vineri 30 noiembrie 2018, până pe data de 07 ianuarie 2019, s-au dispus măsuri specifice şi s-au intensificat controalele sanitare veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.

 

Măsuri tehnico-administrative

 

Sunt stabilite programele de lucru pentru perioadele 30.11.2018-24.12.2018 şi 27.12.2018- 07.01.2019, când se vor efectua controale oficiale asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, toate pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi procesare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul pensiunilor turistice/agroturistice, restaurantelor, cantinelor, bufetelor,unităţi de tip catering, cofetarii/patiserii, laboratoare cofetărie/patiserie etc.
La nivelul D.S.V.S.A. şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale este asigurată permanenţa, este afişat programul de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică şi zilele libere, locaţiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare. În data de 5 decembrie 2018 s-a efectuat instruirea sub semnătură a personalului veterinar de pe raza judeţului care efectuează examenul trichineloscopic. Sunt asigurate echipamentele şi aparatura necesară efectuării examenului trichineloscopic la toate unităţile din structura D.S.V.S.A. aprobate să efectueze examinarea. În toate pieţele agroalimentare în care se valorifica carne şi alte produse de origine animală este asigurat personalul sanitar veterinar inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare se vor aplica sancţiuni contravenţionale, suspendarea sau interzicerea activităţii.
Având în vedere situaţia epidemiologică, în vederea prevenirii şi răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul României, sunt intensificate controalele oficiale. Sunt constituite echipe mixte cu reprezentanţii IPJ Suceava în trafic pe DN 18 care verifica modul în care sunt respectate restricţiile privind circulaţia animalelor. Totodată sunt verificate în trafic şi mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate, precum şi a cărnii proaspete de porc a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate în zonele cu restricţii. În contextul evoluţiei focarelor de PPA în România şi în alte state membre ale UE, în perioadele 30.11.2018-24.12.2018 şi 27.12.2018-07 .01.2019 sunt verificate şi unităţi de abatorizare autorizate pentru sacrificarea de porci, unităţi de tranşare şi procesare a cărnii de porc: Este/sunt verificată/verificate: – listele de furnizori porci vii/carne de porc pentru identificarea originii/provenienţei; -modalitățile de acordare a derogărilor de la interdicţia de expediere a porcilor vii/cărnii de porc; -autorizarea abatoarelor, unităţilor de tranşare/procesare a cărnii; -documentele care însoţesc loturile de porci (document informaţii lanţ alimentar/certificat de sănătate/formular de mişcare/aviz interjudeţean; -modul de marcare a cărnii proaspete de porc.

 

Alte măsuri dispuse

 

• Sacrificarea porcilor se va realiza în unităţi de abatorizare,autorizate sanitar veterinar în acest scop
• Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar
• Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenită de la porcii sacrificaţi în gospodărie pentru consum propriu

S-a făcut informarea consumatorilor cu sprijinul mass-media de la nivel local cu privire la: 1-riscul major de îmbolnăvire la care se supun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine este necunoscută, provenită din tăieri clandestinen sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar; 2-necesitatatea de a efectua examenul trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii; 3-aprovizionarea cu carne de porc şi produse din carne de porc să se facă numai din unităţi autorizate, înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
De asemenea s-a recomandat populaţiei, ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală, să nu se facă din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor,etc , locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.
Neregulile în domeniul siguranței alimentelor, pot fi sesizate la D.S.V.S.A.- 0230/522.848, la numerele de telefon afişate la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale,precum şi la numărul de telefon cu apelare gratuită tel. verde 0800.826.787.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.