Momentul cheie din preziua alegerilor, când Traian Băsescu a dat un mesaj puternic de la Cotroceni, ar fi putut să schimbe rezultatul? De unde au venit voturile pentru Iohannis, aducând o răsturnare de situație imposibil de anticipat? Care este impactul extern al alegerilor-explică Bogdan Chirieac, în editorialul scris pentru DCNews.

Traian Băsescu nu a avut niciun interes ca dl Iohannis să câștige alegerile prezidențiale, arată Chirieac. Deși nu se pune problema unei înțelegeri cu Victor Ponta, dl Băsescu, pentru viitorul său politic, avea interesul ca Iohannis să piardă alegerile.

Băsescu nu mai are șanse de revenire

Cu alegerile pierdute, noul PNL ar fi rămas fără cap, fiindcă inclusiv Vasile Blaga ar fi trebuit să demisioneze. Era momentul așteptat de dl Băsescu să sară de la micul PMP la marele PNL. Așa cum arată lucrurile acum, cu Klaus Iohannis președinte și PNL încă în Opoziție, șansele d-lui Băsescu de a mai intra în politica mare se diminuează substanțial. Din acest motiv, vineri seara, a ieșit dl Băsescu la TV. El a transmis subliminal următorul mesaj „dacă-l votați pe Ponta, eu voi intra la pușcărie”. Practic, dl Băsescu a încercat să-i mobilizeze astfel pe votanții lui Ponta.

Greșeala lui Ponta: a ascultat de consultanți

De partea cealalată, Victor Ponta, câștigător net al primului tur, a făcut o greșeală inexplicabilă pentru un tânăr atât de obișnuit cu rețelele de socializare. După ce, inițial, a sesizat corect impactul mediatic pe care îl poate avea blocarea votului din Diaspora – și l-a amenințat cu demisia pe Corlățeanu – nu a mai făcut nimic. Probabil că a fost sfătuit de consultanți că, blocând votul din Diaspora – majoritară împotriva sa – îi vor crește șansele la Președinție. Emoția stârnită de cozile din dispora a adus lumea la vot în țară, ceea ce a răsturnat toate calculele.

Iohannis, vot anti-sistem

Lumea spune că Iohannis a obținut un vot anti-Ponta. Dacă lucrurile ar sta astfel, de ce nu l-a obținut și în primul tur al alegerilor? Votul lui Iohannis este, în opinia mea, de două tipuri. Primul este pur și simplu în favoarea lui Iohannis și ține de imaginea excelentă a nemților în România. Al doilea tip de vot este unul împotriva clasei politice de până acum. Lumea s-a săturat să fie umilită cu legea în mână.

Iată integral editorialul scris de Bogdan Chirieac:

Iohannis nu-i Băsescu

Campania electorală s-a terminat. Odată cu ea, ar trebui să înceteze și mesajele lansate.În această perioadă, ar trebui ca lumea să se așeze cu calm și echilibru, pentru a recupera ce se mai poate din „deceniul pierdut”.

Voi încerca să fac o analiză la sfârșit de luptă politică.
Traian Băsescu nu a avut niciun interes ca dl Iohannis să câștige alegerile prezidențiale. Nu se pune problema unei înțelegeri cu Victor Ponta. Pur și simplu, pentru viitorul său politic, dl Băsescu avea interesul ca Iohannis să piardă alegerile. Cu alegerile pierdute, noul PNL ar fi rămas fără cap, fiindcă inclusiv Vasile Blaga ar fi trebuit să demisioneze. Era momentul așteptat de dl Băsescu să sară de la micul PMP la marele PNL. În acest moment, cu Klaus Iohannis președinte și PNL încă în Opoziție, șansele d-lui Băsescu de a mai intra în politica mare se diminuează substanțial. Practic, va fi o încercare grea să mai păstreze PMP, după plecarea sa de la Cotroceni. Fără bani, fără perspective și fără măcar o iluzie a puterii, orice partid politic este condamnat. Din acest motiv, vineri seara, a ieșit dl Băsescu la TV: nu să-l sprijine pe Iohannis, ci pe Victor Ponta. El a transmis subliminal următorul mesaj „dacă-l votați pe Ponta, eu voi intra la pușcărie”. Practic, dl Băsescu nu încerca să îi mobilizeze pe băsiști, care nu ar fi votat oricum cu dl Victor Ponta, ci pe votanții lui Ponta. În treacăt fie spus, nici nu cred că dl Băsescu se află într-un pericol real, ca președinte al unui stat NATO și partener direct cu Statele Unite.

De partea cealalată, Victor Ponta, câștigător net al primului tur al prezidențialelor, a făcut o greșeală inexplicabilă pentru un tânăr atât de obișnuit cu net-ul și rețelele de socializare. După ce, în lunea de după duminica primului tur, a sesizat corect impactul mediatic pe care îl poate avea blocarea votului din Diaspora – și l-a amenințat cu demisia pe Corlățeanu – nu a mai făcut nimic. Probabil că a fost sfătuit de consultanții politici că, blocând votul din Diaspora – majoritară împotriva sa – îi vor crește șansele la Președinție. I s-a mai spus, probabil, că doar 3% dintre internauți își materializează intenția de vot. Realitatea a fost cu totul alta. Valul stârnit de revolta românilor umiliți în Diaspora a produs un rezultat incredibil în al doilea tur al prezidențialelor. De la +10 față de Iohannis, Ponta s-a trezit la -10.

În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, am convingerea că nu va fi un Traian Băsescu. Structura celor doi este total diferită, în plus între ei se cască o prăpastie culturală. Neamțul nu va hăhăi, nu va bea șpriț cu Becali și nici nu va dansa la Cireșica. Probabil că Iohannis nici măcar nu se va sfătui cu Traian Băsescu, ceea ce măcar acum, în primele luni de mandat, nu este un fapt prea pozitiv.

Lumea spune că Iohannis a obținut un vot anti-Ponta. Dacă lucrurile ar sta astfel, de ce nu l-a obținut și în primul tur al alegerilor? Votul lui Iohannis este, în opinia mea, de două tipuri. Primul este pur și simplu în favoarea lui Iohannis și ține de imaginea excelentă a nemților în România. Al doilea tip de vot este unul împotriva clasei politice de până acum. Lumea s-a săturat să fie umilită cu legea în mână.

Din punct de vedere extern, alegerea lui Iohannis nu este o mișcare rea. Germania, locomotiva Europei, își creează vrând-nevrând o bază aici, în Estul Europei, la nivel de țară, așa cum își creease până acum la nivelul Sibiului. În privința tendințelor secesioniste ale unor maghiari, încurajate de Putin, lucrurile au înghețat total. Iredenta maghiară nu mai are nicio șansă de a fi credibilă, atunci când spune că în România nu sunt respectate drepturile omului, când un minoritar este ales președintele țării cu o majoritate confortabilă. În plan intern, încurajator mi s-a părut mesajul lui Ponta de recunoaștere a înfrângerii și colaborare deschisă cu viitorul președinte. Sigur că între cei doi există și diferență de vârstă și chiar diferențe culturale importante. Dar, până la urmă, asta fac politicienii responsabili: se așează la masă să găsească soluții. Este ceea ce ne dorim cu toții.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.