În vremuri normale, dacă ai avea o problemă de sănătate, ai merge direct la un medic, însă acum eziți, chiar și în condițiile în care nu este impusă o stare de alertă. Poate că te-ai obișnuit să rămâi acasă sau a devenit un efort prea mare să ieși. Sau poate crezi că ești o persoană expusă riscului din cauza vârstei, a unei boli cronice sau a unui tratament pe care îl urmezi. Ori poate există o persoană dragă a cărei stare de sănătate este fragilă și crezi că, dacă ieși, o vei îmbolnăvi. Poți considera, de asemenea, că sala de așteptare din clinică ori spital este o zonă de risc în care poți avea contact cu pacienți purtători. Toate aceste temeri sunt normale, însă starea ta de sănătate este mult mai importantă.
Când este important să mergi la medic
Sănătatea este un lucru prețios, de aceea există câteva situații în care este important să îți faci o programare la medic:
Dacă ai o boală cronică, precum spondiloza cervicala ori alte afecțiuni ale coloanei, migrene, probleme cardiace, afecțiuni ale tiroidei, suferi de un cancer ori de alergii, nu trebuie să lași acest factor să te pună în pericol. Motivul este acela că boala ar putea să fie mult mai periculoasă decât coronavirusul. Se estimează că, în prezent, multe persoane care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral renunță să mai vină la un consult regulat sau să își ia tratamentul, ceea ce poate duce la spitalizarea lor într-o stare mai gravă.
Pe de altă parte, dacă ai simptome neobișnuite, nu ar fi în regulă să lași o boală gravă să se instaleze fără tratament cât mai repede posibil. De exemplu, dacă vederea devine încețoșată sau dublă, apare un disconfort provocat de lumina puternică, iar aceste manifestări împiedică desfășurarea activităților zilnice, poate fi vorba de un început de cataracta. În acest caz se impune cât se poate de rapid un consult oftalmologic.
Femeile însărcinate pot avea diverse temeri în a merge la medic pentru monitorizare și analize. Și, totuși, este mai mult ca oricând necesar ca sarcina să fie monitorizată. De exemplu, una dintre cele mai grave probleme poate fi contractarea virusului în al treilea trimestru de sarcină, pentru că există riscul de febră, care poate să provoace contracții și naștere prematură.
Sarcina în această perioadă poate fi un moment foarte stresant și delicat în viața unei femei, la fel cum pot fi lunile de după naștere. Și, totuși, nou-născuții au nevoie de o monitorizare atentă din partea medicului pediatru. De altfel, ieșirile cu bebelușul ar trebuie să fie limitate la vizitele la cabinet și la plimbări în locuri neaglomerate. Contactul cu medicul poate fi menținut prin telefon, iar urgențele pot fi tratate doar la spital.
Sănătatea mintală este un lucru care trebuie să preocupe pe toată lumea. De exemplu, să fii părinte în timpul pandemiei poate fi extrem de dificil, nivelul de stres fiind ridicat. Proaspetele mame pot suferi de depresie postnatală, în timp ce părinții cu copii de orice altă vârstă sunt obligați să facă față serviciului și vieții de familie devenite foarte solicitantă, mai ales în condițiile în care instituțiile de învățământ s-au închis. Izolarea poate fi, de asemenea, o mare problemă, de exemplu, pentru cei care nu s-au obișnuit să lucreze de acasă sau pentru cei în vârstă, care nu sunt vizitați de cei dragi din teama că i-ar putea îmbolnăvi. Este foarte important pentru cei care suferă de astfel de tulburări să își contacteze familia, prietenii și să caute ajutor specializat.
Cum poți gestiona situația
Medicul de familie sau specialistul, cel mai probabil, poate oferi recomandări la telefon, înainte de o deplasare propriu-zisă la cabinet ori la spital.
De asemenea, un număr mare de specialiști practică în prezent telemedicina. Nu trebuie decât să te programezi pentru un consult online, iar medicul va stabili dacă îți poate prescrie o rețetă pe care ți-o trimite prin e-mail sau dacă ai nevoie de alte investigații ori de un consult la urgențe.
Pe de altă parte, trebuie să știi că, în principiu, cabinetul unui medic este un loc în care recomandările de sănătate sunt cel mai bine urmate, deoarece acesta știe cum să gestioneze riscurile privind infecțiile. În mod sigur este mai puțin riscant să mergi la medic decât la supermarket.
Prin urmare, mai presus de toate, nu lăsa nicio boală să te afecteze fără să reacționezi. Sănătatea ta este prețioasă mai mult ca oricând.
Sursă foto: Pexels.com
Lasa un raspuns