„Pentru o viață sănătoasă respectați cele trei mese ale zilei!”
În fiecare zi auzim pe canalele de televiziune acest îndemn, dar nu toți dintre noi îl și respectăm. Iar cea mai întâlnită greșeală o reprezintă săritul peste micul dejun, care este considerat cea mai importantă masă a zilei. Nu doar că reprezintă principala rezervă de minerale, vitamine și nutrienți de care ai nevoie pe tot parcursul zilei, dar ajută și la prevenirea kilogramelor în plus, deoarece cei care mănâncă dimineața vor consuma mai puține alimente la celelalte mese ale zilei, în special la cină, când caloriile se transformă foarte ușor în depozite de grăsime.
De asemenea, un mic dejun sănătos te ajută să te concentrezi mai bine și îți poate îmbunătăți memoria, lucru care te va face să fii mai productiv în prima parte a zilei.
Cei care sar peste principala masă a zilei se confruntă de multe ori cu dureri de cap, stări de iritabilitate, amețeli sau stări de anxietate.
Potrivit unui studiu, 37% dintre români nu iau micul dejun din lipsă de timp sau din obișnuință. Iar cei care servesc masa de dimineață, consumă cu preponderenţă băuturi, pâine şi mezeluri. 35% din români mănâncă la micul dejun mâncare preparată, precum omletă sau ouă ochiuri, iar 15% mănâncă sandwichuri. 66% din români beau cafea la micul dejun, iar dintre aceștia, 67% preferă cafeaua la ibric, 28% la filtru și 3% la espressor.
Indicat este ca micul dejun să fie cât mai variat. Optează pentru cereale integrale, deoarece reprezintă o sursă ideală de vitamine, acizi grași Omega 3, fibre, potasiu și magneziu. De asemenea, este indicat și iaurtul, care este o sursa bogată de calciu și probiotice. Pâinea din cereale integrale este recomandată pentru micul dejun, la fel și ouăle, care reprezintă o sursă importantă de proteine și vitamine. Nutriționiștii recomandă și fructele de pădure, care sunt bogate în antioxidanți, avocado, care este bogat în grăsimi sănătoase și ajută la accelerarea metabolismului, dar și bananele, care îți dau energie.
Micul dejun și dieta
Mediteraneană, disociată sau japoneză, indiferent de tipul de dietă pentru care optezi, valoarea primei mese a zilei este la fel de importantă. Astfel, dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, masa principală a zilei îți va pune metabolismul la treabă și îți va da energie.
Momentul cel mai bun pentru a servi micul dejun este la 30 de minute de la trezire, pentru că atunci organismul este pregătit pentru a absorbi vitaminele și mineralele din alimentele servite la masa de dimineață.
Lasa un raspuns