În ciuda protestelor din toată ţara, de la miezul nopţii, preţul carburanţilor s-a ieftinit cu 50 de bani. De exemplu, dacă aseară preţul motorinei era de 9 lei şi 27 de bani, iar un litru de benzină costa 8 lei şi 71 de bani, astăzi motorina costă 8 lei şi 77 de bani pe litru, iar benzina  8 lei şi 21 bani.

Aşadar, la un plin de 50 de litri de carburant, şoferii vor economisi în jur de 25 de lei. Reducerea va fi suportată în mod egal de stat și de operatori, fără a fi o obligație pentru toate benzinăriile. Pentru început, benzinăriile vor suporta din propriile fonduri compensarea cu 50 de bani pentru fiecare litru de carburant, urmând ca, mai apoi, să plătească taxe mai mici către stat.

Ieftinirea carburanţilor, la mâna benzinăriilor

Ministrul Energiei a precizat cât se poate de clar că preţul la pompă este compensat doar de companiile care doresc să facă asta. „Ordonanța oferă un cadru legislativ și o conformare benevolă. Nu este ceva obligatoriu”, a declarat Virgil Popescu.

Şi Executivul este încrezător că foarte mulţi benzinari vor intra în acest program care va dura doar trei luni, pentru că asta le va reduce taxele.

„Compensarea se va face cu obligaţiile fiscale ale acestora, TVA, impozit pe profit. Din analizele noastre, estimăm că stingerea se va face pe partea de TVA. Costurile vor fi în jur de 800 de milioane de lei”, a explicat Mihai Diaconu, secretar de stat în ministerul de Finanțe.

După aplicarea compensării, motorina ar trebui să coste aproximativ 8 lei şi 70 de bani pe litru, iar benzina – 8 lei şi 20 de bani litrul. Potenţialele ieftiniri nu i-au liniştit pe şoferi, care au organizat un nou protest, la nivel naţional, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.