Ioan Balan, deputat PNL de Suceava, i-a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Florian Bodog, dorind să afle care este programul coerent de vaccinări pentru preșcolari și școlari.

Lipsa vaccinărilor ROR şi viteza deosebită cu care s-a extins epidemia de rujeolă la nivel naţional a relevat, încă o dată, că în România politicile preventive în domeniul sănătăţii sunt haotice, slab dimensionate în raport cu factorii de risc și afectează preponderent copiii. Înţeleg faptul că, printr-un efort deosebit desfăşurat la nivelul Ministerului Sănătăţii, abia s-au colectat câteva mii de doze de vaccin ROR în vederea imunizării copiilor încă nevaccinaţi. Este o soluţie provizorie, care va avea rezultate temporare şi limitate doar la riscul propagării rujeolei”, a declarat deputatul Balan.

Potrivit acestuia, din nefericire, în şcolile şi grădiniţele din România se înregistrează zilnic victime ale lipsei unei imunizări adecvate, pornind de la propagarea diferitelor tipuri de hepatită, stafilococi agresivi şi rezistenţi şi până la gripa virală sezonieră, iar toate acestea sunt determinate, în primul rând, de o slabă implicare a medicilor de familie în urmărirea pacienţilor minori cu privire la efectuarea tuturor dozelor de imunizare prevăzute de normativele în vigoare şi decontate de casele de asigurări, iar, în al doilea rând, de un program naţional de imunizare a copiilor mult mai slab decât statele avansate din Uniunea Europeană.

S-a ajuns, astfel, ca cele mai vulnerabile categorii de vârstă să fie şi cele mai neacoperite de imunizare şi expuse riscurilor determinate de aceşti viruşi rezistenţi. De exemplu, potrivit datelor furnizate de către Direcţia de sănătate publică a Judeţului Suceava, 40% dintre copiii cu vârsta sub 1 an nu sunt imunizaţi împotriva rujeolei, în contextul in care la nivel naţional ne confruntăm cu o epidemie extrem de agresivă care a condus la decesul a zeci de persoane, în principal copii. Falsa problemă pe care a expus-o Guvernul, că această situaţie a fost determinată de refuzul părinților de a-şi vaccina copiii, este o fumigenă aruncată de în media de cei responsabili. În fapt, singurul refuz al părinţilor ar fi putut fi acela de a cumpăra din propriul buzunar, de la farmacii «prietene» medicilor de familie, vaccinurile care trebuiau asigurate gratuit, potrivit legii, de Ministerul Sănătăţii. Să nu mai amintim cât costă unele dintre vaccinuri (de exemplu vaccinul anti-pneumococcic costă cca. 300 lei/doza) şi faptul că Suceava este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. Mai mult, mare parte dintre vaccinuri nu se găsesc de luni bune nici măcar în oferta «generoasă» a farmaciilor”, a transmis Ioan Balan.

Deputatul PNL de Suceava i-a cerut ministrului Sănătății să precizeze care este termenul până la care s-a propus imunizarea tuturor copiilor împotriva celor mai emergente riscuri de sănătate, dar, mai ales împotriva rujeolei.

Care este termenul până la care nici un copil de la nivelul judeţului Suceava nu va mai intra în categoria «neimunizat»? Cum intenţionaţi să monitorizaţi, mult mai eficace, imunizarea tuturor copiilor, la nivel naţional? Intenţionaţi să dispuneţi, împreună cu CNAS, şi o evaluare la nivelul eficacităţii medicilor de familie cu privire la monitorizarea imunizării pacienţilor minori aflaţi în portofoliul propriu?”, a întrebat Ioan Balan.

De asemenea, acesta dorește să afle și, în condiţiile în care, prin Hotărâre a Guvernului României, Institutul de Cercetări Cantacuzino este din nou în subordinea Ministerului Sănătăţii, de ce nu s-a dispus deja deblocarea investiţiilor în vederea organizării şi producerii, în cel mai scurt timp şi la cele mai mici preţuri din spaţiul Uniunii Europene, a vaccinurilor pe care acest institut le-a furnizat, în mod tradiţional, politicii naţionale de sănătate.