Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelere ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, privind proiectele agreate de Comisia Europeană prin PNRR pentru înlăturarea riscului de inundații la nivelul Regiunii Nord-Est.
Deputatul sucevean a precizat că, în ceea ce privește riscul major de inundații care există la nivelul Regiunii Nord-Est, până în anul 2020, guvernele s-au limitat doar să contabilizeze pagubele rezultate din aluviuni și alunecări de teren, atât la nivelul gospodăriilor, cât și la nivelul culturilor agricole. Acesta a subliniat că, din fericire, începând cu anul trecut, mare parte dintre proiectele investiționale din zona Moldovei, inclusiv pentru componenta de mediu, au fost deblocate. Aceste demersuri favorabile au fost continuate și în anul 2021, însă, este evident că ele trebuie intensificate, dat fiind că Regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai afectate regiuni din țară de inundații.
„În urmă cu aproape 3 luni, domnia voastră m-ați asigurat că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a propus pentru Regiunea de Nord-Est un număr de 8 proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, care urmau să fie incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, tocmai pentru lucrări hidrotehnice de amploare, care să protejeze viața oamenilor, gospodăriile și culturile agricole ale acestora.
Având în vedere faptul că Guvernul a transmis deja la Comisia Europeană forma finală a PNRR și că la acest moment se cunosc deja proiectele agreate la Bruxelles pentru cele mai multe dintre componentele investiționale, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:
-
Câte proiecte de amenajări hidrotehnice pentru Regiunea Nord-Est au fost menținute de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, care sunt acestea și ce valoare au?
-
Care este valoarea investițiilor susținute în anul 2021 de Administrația Națională ”Apele Române” pentru lucrări secundare de amenajări hidrotehnice (decolmatări, protecții de mal) în Regiunea de Nord-Est? Solicit o situație detaliată a proiectelor de investiții derulate din fonduri naționale la nivelul UAT-urilor și a județelor din această regiune.
-
Ce măsuri aveți în vedere pentru creșterea calității proiectelor de investiții în domeniul hidrotehnic, în condițiile în care, în trecut, unele investiții de mediu s-au demonstrat a fi doar simple adânciri sporadice de albii de pâraie, care nu au protejat populația împotriva riscurilor de inundații?”, i-a transmis deputatul sucevean ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.
Lasa un raspuns