Ioan Balan, deputat PNL de Suceava, i s-a adresat ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, printr-o interpelare în legătură cu cofinanțarea proiectelor inițiate de autoritățile administrației publice locale din FEN.

Cu ocazia unei întâlniri dintre reprezentanții autorităților administrației publice locale și unii membri ai guvernului, printre care v-ați aflat și dumneavoastră și doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, primarii au fost informați asupra faptului că plafonul de 1,2 miliarde de lei aferent cofinanțărilor pentru proiectele inițiate de autoritățile locale a fost epuizat. Reprezentanții autorităților locale au solicitat soluții urgente pentru această situație, fie prin majorarea plafonului, fie prin utilizarea împrumutului din trezorerie. Din păcate, soluția furnizată de Ministerul Finanțelor Publice este cel puțin inacceptabilă. Astfel, ministrul a sugerat administrațiilor publice ca resursele financiare necesare cofinanțării să fie obținute pe calea împrumuturilor bancare, contractate de la băncile comerciale”, a transmis Ioan Balan.

Având în vedere țintele uriașe pe care și le propune actualul Guvern în privința atragerii și utilizării fondurilor europene și luând în considerare impactul macroeconomic, în special asupra creșterii economice, dar și faptul că fondurile externe nerambursabile sunt, în cele mai multe dintre cazuri, singura soluție pentru proiectele de investiții care să genereze modernizarea comunelor și orașelor și cea mai la îndemână pârghie pentru generarea de locuri de muncă pe termen scurt și mediu, Ioan Balan dorește să știe dacă, în situația în care parlamentul sau Guvernul vor aproba noi creșteri de cheltuieli publice (cum ar fi propunerea PNL de majorare a indemnizațiilor aleșilor locali cu 30% sau implementarea unei noi legi a salarizării în sistemul public), dacă vor fi acestea însoțite și de o creștere corespunzătoare a transferurilor către bugetele autorităților administrației publice locale.
Ioan Balan îl mai întreabă pe ministrului Finanțelor Publice care bancă comercială din România ar fi dispusă să crediteze, pe termen mediu și lung, administrația publică a unei comune sau a unui mic oraș care, din resursele proprii, nu își poate asigura nici măcar acoperirea cheltuielilor curente.
Este propunerea furnizată de Ministerul Finanțelor Publice o glumă sau chiar credeți că ea reprezintă soluția pentru cofinanțarea proiectelor europene?”, a întrebat Balan.
Deputatul PNL de Suceava mai dorește să știe cine va acoperi costurile cu dobânzile pentru creditele necesare cofinanțării proiectelor cu finanțare externă rambursabilă, în condițiile în care creditarea pe piața liberă este generatoare de dobânzi, tot mai consistente începând cu ianuarie 2017.
Ioan Balan i-a cerut ministrului Finanțelor Publice să pună la dispoziție o situație detaliată privind stocul de datorie publică brută acumulat până la data de 31 decembrie 2016 la nivelul autorităților administrațiilor publice din România, precum și nivelul dobânzilor anuale plătite în contul acestei datorii.