Președintele PRO România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, taxează conflictul dintre președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Viorica Dăncilă, și consideră că trebuie găsite soluții, cât mai repede, pentru rezolvarea acestei crize.
„De 30 de ani România pare că nu poate progresa. Pare că suntem în situația în care am făcut pași importanți, dar, din păcate, am făcut și pași înapoi. Vedem și în prezent acest conflict la nivel înalt, între cele două Palate, cele două instituții, între Guvern și Președinte, și cred că trebuie să înțelegem mecanismele politice care stau la baza constituției și să găsim soluții pentru a putea rezolva această criză. Pentru că ceea ce se întâmplă acum cu un Guvern lipsit de puteri, ce se întâmplă în situația în care un președinte refuză nominalizări pe bandă rulantă, nu ne ajută. Indiferent că este campanie electorală și doamna Dăncilă și domnul Iohannis sunt competitori, România trebuie să rămână pe primul plan, indiferent că unii vor să câștige, alții vor să conserve puterea”, a declarat deputatul Cătălin Nechifor.
Parlamentarul sucevean a venit și cu o propunere, și anume modelul olandez de descărcare bugetară.
„De-a lungul carierei mele politice m-am uitat și la alte modele de societate, de tip de stat. De exemplu, în Olanda am văzut un model pe care vreau să îl propun, un model care se numește Descărcarea Bugetară. În România, legislația în vigoare prevede că Guvernul este obligat să vină cu bugetul în Parlament, cu proiect de buget, undeva în noiembrie, să îl dezbată Parlamentul în decembrie și să poată fi aplicat în ianuarie. Practica curentă în România ne-a făcut să vedem au fost prea puține momente în care am adoptat bugetul așa cum scrie la carte și mai degrabă regula era că se adopta anul următor. Și în anul în curs, întârzierile de a veni cu bugetul în Parlament, întârzierile legate de reîntoarcerea către Parlament de către Iohannis, au făcut să avem bugetul de stat adoptat undeva în martie și aplicat în aprilie. Și atunci, pe modelul olandez, care presupune descărcarea bugetară cred că am avea de câștigat”, a explicat deputatul sucevean.
Cătălin Nechifor a precizat și ce ar presupune descărcarea bugetară, dar și care ar fi beneficiile adoptării unui astfel de model.
„Descărcarea bugetară înseamnă că Guvernul e obligat să vină în Parlament după exercițiul financiar anterior, adică undeva în ianuarie-februarie, să își descarce bugetul în fața Parlamentului, adică să spună ce a făcut cu banii care au fost aprobați înainte. Dacă s-ar adopta această Descărcare Bugetară, procedura ar fi simplă: Guvernul va fi obligat să spună de la A la Z ce a făcut cu fiecare leu pe care l-a primit din partea Parlamentului și să își facă voturile. E un fel de moțiune de cenzură inversă. Dacă nu îți aduci la Descărcarea Bugetului numărul de jumătate +1 de parlamentari, guvernul ți-a căzut. Astfel câștigăm transparență publică. Vom vedea și noi clar câți bani am alocat în anul respectiv pentru autostrăzi, de exemplu, și cât am cheltuit din banii respectivi. Vor putea fi corectate anumite derapaje și vom putea valida sau nu un Guvern și în acest fel vom avea cu toții de câștigat”, a mai declarat deputatul Cătălin Nechifor.
Lasa un raspuns