Oamenii doresc să fie sprijiniți privind clarificarea modului în care își pot recăpăta dreptul de a folosi în totalitate terenul proprietate personală. Aceste terenuri, subliniază Mîrza, sunt ocupate abuziv și fără nicio despăgubire din partea unei societăți comerciale cu capital integral privat care, an de an, realizează profituri extrem de mari.
„Majoritatea persoanelor care au solicitat audienţe sau au depus sesizări la Biroul Parlamentar din Colegiul electoral nr.3 Suceava au reclamat faptul că există întreruperi dese în alimentarea cu energie electrică a locuinţelor şi punctelor de lucru care au provocat pagube importante beneficiarilor, diferenţe între consumurile reale şi datele înscrise în facturi în care pe 2-3 pagini, uneori şi mai multe sunt inserate servicii şi sume care pentru 85-90% dintre consumatori sunt de neînţeles, motiv pentru care solicită ca acestea să fie cât mai clare şi pe înţelesul tuturor, dar și faptul că facturarea se face pe baza consumului estimat şi nu pentru ce s-a consumat efectiv, întotdeauna fiind mai mare, fapt ce determina încasări în plus de la consumatori. La situaţia prezentată se adaugă nemulţumirea multor persoane care plătesc sume importante pentru servicii de care nu beneficiază, cum ar fi Certificatele verzi şi Cogenerarea, care sărăcesc şi mai mult o bună parte a populaţiei care trăieşte de pe o zi pe alta. Această situaţie devine şi mai greu de înţeles dacă avem în vedere şi faptul că aceste obligaţii de plată sunt purtătoare de TVA cu toate că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, taxele nu sunt generatoare de TVA, aspect pe care îl regăsim în fiecare factură la rubrica taxa Radio TV care nu cuprinde această obligaţie”, a transmis deputatul Mîrza.
Acesta vrea să știe dacă, Ministerul Energiei, împreună cu instituţiile subordonate şi cele cu care colaborează în îndeplinirea atribuţiilor conferite de lege, au în vedere implementarea unor măsuri care să conducă la înlăturarea neajunsurilor prezentate de el.
Proprietarii de drept a unor suprafeţe de teren sunt păgubiţi şi, de multe ori, umiliţi de către E.ON Energie România SA
Totodată, deputatul Gavril Mîrza a mai adus în discuție și faptul că, oamenii din județul nostru se plâng de faptul că nu îşi pot recăpăta dreptul de folosinţă integrală asupra terenurilor proprietate personală ocupate abuziv.
„Spre exemplu, în comuna Dumbrăveni, pe o suprafaţă de 24 ari de grădină şi anexe gospodăreşti, cu deschidere la strada principală de 95 m.l. unde se pot construi 3-4 case, se regăsesc 4 stâlpi de 20 Kw şi un Posttraf cu instalaţiile aferente care nu-i permit proprietarului să beneficieze de nimic pentru că este condiţionat de restricţiile prezentate mai sus. Intervenţiile repetate ale acestui proprietar, dar și a altora care se află în aceeaşi situaţie la conducerea E.ON Energie România SA pentru a găsi formule convenabile pentru ambele părţi, inclusiv prin mutarea unor stâlpi sau montarea subterană a cablurilor au primit răspunsuri sfidătoare, precizându-se întotdeauna că în baza art.41, alin.4 din Legea 13/2007, a Energiei Electrice, terenurile pe care se situează reţelele electrice de distribuire existente la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt şi rămân în proprietatea publică a statului, deşi, cu toţii ştim, că societatea mai sus menţionată este cu capital integral privat şi nu poate fi împroprietărită cu terenul deţinut legal de un alt proprietar cu care nu s-a discutat şi semnat nici un act”, a mai subliniat Mîrza.
În încheiere, deputatul a cerut să i se explice dacă, Ministerul Energiei împreună cu instituţiile subordonate şi cele cu care colaborează în îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţie au în vedere iniţierea unor proceduri pentru modificarea Legii nr. 13/2007 a Energiei Electrice prin care să se armonizeze interesele proprietarilor legali de terenuri cu cele ale E.ON Energie România SA care, de mai mulţi ani, a devenit stat în stat, afectând psihic, fizic şi financiar o bună parte a populaţiei acestei ţări.
Lasa un raspuns