Într-o interpelare adresată ministrului Educației, deputatul sucevean susține că, potrivit unor acte normative emise de Guvernul României în anul 2016, s-au creat mai multe distorsiuni în ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar, care persistă chiar şi în noul proiect legislativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
„În Programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu se preciza că învăţământul reprezintă o prioritate a actului de guvernare, iar această prioritizare se va reflecta, în primul rând, într-o finanţare superioară, faţă de anii precedenţi. Văzând că atitudinea şi comportamentul Guvernului este chiar împotriva propriilor principii enunţate în programul de guvernare, vă rog să-mi permiteţi, domnule ministru, să vă solicit următoarele clarificări: câte cadre didactice din România sunt în continuare îndreptăţite să primească sume de bani, ca urmare a pronunţării unor decizii definitive a instanţelor de judecată? Care este cuantumul total al sumelor ce ar trebui plătite urgent către aceste persoane? Care este situaţia la nivelul judeţului Suceava, cunoscându-se faptul că la finalul anului 2016 cifra cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care avea de recuperat bani se ridica la peste șapte mii de persoane?”, îl întreabă Ioan Balan pe Pavel Năstase.
De asemenea, deputatul PNL de Suceava dorește să știe, în condițiile în care prin Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nu s-au alocat distinct sume pentru acoperirea acestor datorii ale statului român față de angajații din învățământ, cum anticipează ministerul să onoreze deciziile instanțelor de judecată, care sunt definitive și obligatorii.
„Cum intenționați să eliminați disfuncțiile majore din salarizarea personalului din învățământ, atâta vreme cât această categorie socio-profesională, poate cea mai importantă pentru viitorul României, este plasată în coada priorităților, pe baza unor coeficienți slabi, neatractivi pentru resursa umana superior calificată?”, l-a mai întrebat Ioan Balan pe Pavel Năstase.
Deputatul sucevean susține că, deși salariile propuse sunt cel puțin la fel de slabe, se adâncesc inechitățile și discriminările din salarizarea personalului angrenat în sistemul de învățământ.