Parlamentarul USR Daniel Popescu, originar din municipiul Câmpulung Moldovenesc şi ales deputat în Circumscripţia nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a formulat o serie de amendamente la proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019, o bună parte dintre acestea vizând judeţul Suceava. Amendamentele s-au bazat pe discuţiile şi consultările pe care deputatul USR le-a avut cu cetăţenii din acest judeţ, precum şi cu reprezentanţi de asociaţii şi cu autorităţi publice locale din acelaşi judeţ.
Poate cel mai important amendament pe care deputatul USR l-a depus la proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 se leagă de programul prejudicios şi nelegal, în valoare de 27 milioane de euro „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”. În anul 2004, 60 de localităţi sucevene au contractat un împrumut garantat de statul român de peste 27 de milioane de euro pentru a fi construite peste 230 km de conducte pentru transportul de gaze naturale de înaltă presiune. Obiectivul s-a dovedit însă nelegal, întrucât construcţia şi exploatarea conductelor de transport de gaze naturale de înaltă presiune se află în sarcina exclusivă a statului român. Drept urmare, în 2010, conductele au trecut în proprietatea statului. Astăzi, localităţile sucevene se găsesc în situaţia de a plăti sume colosale din bugetele locale, pentru a acoperi costurile unor investiţii care au fost transferate de ani buni în proprietatea statului român. Din această cauză, aceste localităţi riscă să intre în blocaj financiar şi administrativ, motiv pentru care deputatul USR a solicitat ca statul român să preia la datoria publică cele 17 milioane de euro ce au rămas de achitat din împrumutul extern.
Un alt amendament propus de de deputatul USR şi care s-ar dovedi extrem de util pentru suceveni şi pentru dezvoltarea turismului din zona Bucovinei se referă la alocarea de fonduri (100 milioane de lei) pentru finalizarea celui de-al doilea tronson al pârtiei de schi din Munţii Rarăului. Acest proiect de investiţii a primit în perioada 2009-2012 finanţare guvernamentală în valoare de peste 44 milioane de lei, însă de-a lungul anilor 2012-2017 finanţarea a fost sistată. Abia din anul 2017 lucrările au fost reluate, în ianuarie 2019 fiind inaugurat primul tronson al pârtiei. Având în vedere utilitatea proiectului pentru turismul montan din zona Bucovinei, deputatul sucevean a solicitat fonduri pentru cel de-al doilea tronson al pârtiei din Rarău.
În perioada 2009-2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat suma de 44,4 milioane de lei, iar lucrările de la primul tronson al pârtiei de schi au fost realizate în proporţie de 80%. După anul 2012, însă, Guvernul a refuzat să mai aloce fonduri pentru pârtia din Rarău, lucrările fiind abandonate pentru mai mult de patru ani de zile şi reluate abia în 2017, cu ajutorul Autorităţii Naţionale pentru Turism. Primul tronson al pârtiei a fost dat în folosinţă în luna ianuarie 2019, rămânând însă de finalizat al doilea tronson. Drept urmare, deputatul USR Daniel Popescu solicită alocarea de fonduri în valoare 100 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la tronsonul II al pârtiei.
Merită amintite alte trei amendamente, care vizează îmbunătăţirea mai multor aspecte critice pentru buna administrare a judeţului Suceava: reabilitarea mai multor drumuri inter-judeţene şi inter-judeţene din Suceava (Drumul Judeţean 172 D, Coşna – Ilva Mică), regularizarea malurilor pe râurile cu risc de inundaţii din bazinul hidrografic Siret şi reabilitarea punctului de trecere a frontierei Siret (tranzitat în anul 2018 de mai mult de 2.300.000 de persoane).
Deputatul USR a depus şi alte amendamente care au rezultat din consultările cu românii din străinătate. Pentru a le consulta, cei interesaţi pot accesa acest link: https://www.daniel-popescu.ro/deputatul-usr-daniel-popescu-amendamente_buget2019/.
De reţinut este faptul că USR a depus ieri, 11 februarie 2019, mai mult de 200 de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat, axate în principal pe transporturi, educaţie şi justiţie.
Votul final privind Legea bugetului de stat pentru 2019 se va da vineri, 15 februarie 2019.
Lasa un raspuns