Podiumul mondial sau cel olimpic sunt țeluri pe care toți sportivii de performanță își doresc să le atingă, dar pentru a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și a auzi imnul României e nevoie de mii de ore de antrenament, dar și de sacrificii pe măsură.

Povestea soților Cozmiuc începe înainte de 2010, atunci când aceștia au fost selectați de Clubul Sportiv Școlar Orșova. De atunci și până acum, cei doi sportivi de performanță s-au dedicat întru totul sportului ce avea să-i ducă pe cele mai înalte culmi ale succesului. Marius Cozmiuc a fost selectat în anul 2007 de către antrenoarea Mariana Maliș, în timp ce soția lui, Ionela Cozmiuc, a pornit pe frumosul drum al canotajului în anul 2009, fiind selectată de către antrenorul Cristian Maliș.

 

Marius Cozmiuc: „Mi-am dorit să fiu cel mai bun”

 

Originar din municipiul Suceava, Marius Cozmiuc și-a petrecut copilăria la bunicii săi din satul Costâna, comuna Todirești, localitate de care-l leagă amintiri plăcute. De aceea, de fiecare dată când canotorul obține o medalie, i-o pune în mâini lui moșu’, persoană de care este foarte atașat. Însă până o medalie ajunge în mâinile bătrânului, Marius Cozmiuc trece prin mii de ore de antrenament și prin emoțiile fără margini ale competițiilor din care iese învingător.

„Astăzi este ziua bunicului meu drag! De când am început acest sport și până în prezent, de fiecare dată când ajungeam acasă mergeam la Moșu’, așa ii zic eu, să mă laud cu medaliile câștigate! Moșu’ a ținut în mâini zeci de medalii de la campionate naționale, balcanice, europene și mondiale, dar azi, când a împlinit 83 de ani, a ținut în mâini cea mai valoroasă medalie, cea olimpică! Sunt foarte bucuros și mândru că i-am făcut această bucurie! La multi ani mosul meu drag! Sa fii sănătos și să îți dea Dumnezeu ani mulți alături de noi! Te iubim!”, a scris vicecampionul olimpic pe o rețea de socializare, de ziua bunicului său.

De-a lungul carierei sale sportive, suceveanul a fost campion mondial la juniori, campion mondial la tineret, campion european la seniori, dublu vicecampion european la seniori, vicecampion mondial la seniori, precum și, anul acesta, alături de Ciprian Tudosă, vicecampion olimpic.

Marius Cozmiuc povestește astăzi cu emoții despre marea familie a canotajului românesc și despre faptul că doar prin muncă, perseverență și competitivitate poți reuși să te impui în fața oricărui adversar.

„La început, când abia finalizasem cursurile Școlii Gimnaziale nr. 2 din Suceava, am avut câteva ezitări în a pleca la Orșova, mai ales că sunt și singur la părinți, iar despărțirea a fost cu atât mai grea, însă după ce am ajuns acolo mi-am dat seama că acest sport este unul foarte frumos. De altfel, cred că doamna antrenor a văzut potențialul meu încă de la început. După ce m-am instalat la Orșova, mi-am dorit să evoluez și să fiu cel mai bun. Cred că acest lucru a cântărit foarte mult și la alegerea mea pe postul de căpitan al lotului de băieți. Încrederea pe care mi-au acordat-o colegii mei mă onorează”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, canotorul Marius Cozmiuc.

 

Ionela Cozmiuc: „I-am spus tatei: «Ori mă lași, ori mă duc!»

 

Originară din Plutonița, orașul Frasin, tânăra Ionela Cozmiuc se caracterizează ca fiind o persoană hotărâtă, perseverentă și foarte ambițioasă, calități care i-au adus două titluri de campion mondial, în 2017 și 2018, dar și alte rezultate notabile de-a lungul anului.

Încă de mic copil Ionela a știut ce vrea și, deși nu știa prea bine ce înseamnă canotajul, aceasta a fost foarte fermă în momentul în care a trebuit să dea un răspuns în ceea ce privea plecarea sa la Orșova. Aceasta a răspuns „DA” imediat, ba mai mult de atât, a mers, împreună cu antrenorul, la tatăl său și i-a spus: „ori mă lași, ori mă duc!”. Cu siguranță, hotărârea, determinarea, seriozitatea și competitivitatea au făcut din copila aceea de la munte o canotoare de succes care astăzi reprezintă cu onoare România.

„Am fost selecționată în timpul clasei a VIII-a de către antrenorul Cristian Maliș și am ajuns la Orșova. Așa am ajuns sa practic și să cunosc canotajul. Sunt ambițioasă, și dacă mă apuc de ceva îmi place să duc până la capăt. De altfel, noi, copiii de la munte, suntem mai căliți, mai ascultători și nu ridicăm probleme atunci când avem de făcut multe ore de antrenament. Cred că exemplele din familie ne sunt de mare folos în tot ceea ce facem în viață”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, canotoarea Ionela Cozmiuc.

Ionela Cozmiuc vorbește astăzi despre visele ei și despre cât de important este să visezi și să vizualizezi victoria, încă de la antrenamente. Astfel că, înainte de o mare competiție, tânăra canotoare închide ochii și se vede deja ținând în mână medalia, fapt ce o motivează să dea totul și încă ceva în plus.

„În orice competiție este nevoie de pregătire, dăruire și multă muncă, însă, de fiecare dată, consider eu, și de un dram de noroc. Îmi place să lupt pentru visele mele și nu mă dau bătută niciodată. Trebuie să spun că prima medalie câștigată a fost ca un drog pentru mine. Așa am ajuns să îmi doresc să câștig și mai multe medalii”, a subliniat Ionela Cozmiuc.

 

2012, anul în care două inimi au devenit una

 

S-au întâlnit la Orșova, pe când erau doi adolescenți pasionați de vâsle și de „șuieratul bărcii”, iar de atunci, inimile lor au bătut pe același ritm al iubirii. Marius și Ionela Cozmiuc sunt de mai bine de zece ani împreună, iar de patru ani, mai precis din octombrie 2017, s-au căsătorit.

Despre momentul cererii în căsătorie, Marius vorbește astăzi cu aceleași emoții, subliniind că a vrut să facă acest pas în compania colegilor, întrucât canotajul reprezintă unul dintre liantele relației lor.

„Eram la Campionatul Național de la Timișoara, iar premierea a avut loc la Primăria municipiului și a fost făcută de către domnul primar, iar emoțiile mele au fost cu atât mai mari. Ionela câștigase proba și m-am bucurat mult pentru ea, iar când a venit momentul înmânării medaliilor am fost chemat să îi pun eu medalia la gât, ceea ce a generat o surprindere foarte mare, pentru că nu se obișnuiește ca un alt sportiv din lot să înmâneze medalia. În acel moment i-am dat și inelul de logodnă, iar răspunsul a fost rostit tare și răspicat la microfon: «DA!». Ulterior, după mai bine de doi ani, a avut loc și nunta”, a spus Marius Cozmiuc.

La petrecerea de nuntă au luat parte întreg lotul României de Canotaj, antrenorii celor doi tineri, precum și președinta Federației de Canotaj, Elisabeta Lipă, demonstrând, încă o dată, cât sunt de iubiți cei doi sportivi suceveni.

 

Ionela Cozmiuc: „Ne dorim măcar trei copii”

 

Campionii suceveni au realizări notabile în materie de sport, însă își doresc, de asemenea, ca familia lor să se extindă, iar, la un moment dat, trei sau patru micuți să le întregească inimile. Sunt încă tineri și nu se grăbesc, pentru că mai sunt câteva medalii de cucerit, însă cei doi soți își doresc cu adevărat să aibă parte de o familie mare.

„Ne dorim foarte mult copii și nu unul, ci trei – patru, însă mai avem niște conturi de reglat cu sportul și apoi ne putem gândi și la copilași”, a spus Ionela Cozmiuc.

Cu siguranță, atunci când va fi momentul, familia Cozmiuc se va mări și, de ce nu, peste ani, va da noi campioni mondiali și olimpici la canotaj.

 

Marius și Ionela Cozmiuc, ambasadori ai Bucovinei

 

Campionii Bucovinei, Marius și Ionela Cozmiuc, vorbesc despre importanța locului în care s-au născut și despre oamenii de Acasă cu bucurie și cu emoții rar întâlnite, subliniid deopotrivă că județul Cetății de Scaun a Sucevei și oamenii locului reprezintă adevărate valori ce trebuie promovate, indiferent de domeniul în care activezi. Asta și fac! Pentru că, prin munca lor și prin competițiile importante la care participă și ies învingători, pun Suceava și Bucovina pe harta lumii.

De altfel, și în puținul timp liber pe care îl au pentru a călători în concediu, cei doi soți aleg să vorbească de bine Bucovina, atrăgând în acest fel turiști curioși să vadă frumusețile atât de înălțător promovate de cei doi canotori.

Ba mai mult, de fiecare dată când se întorc acasă, cei doi trăiesc emoții unice atunci când pășesc pe         „Poarte de Intrare în Bucovina”.

De altfel, la întoarcerea de la Tokyo, cei doi canotori au simțit că trebuie să se oprească la intrarea în județ și să arate lumii că argintul olimpic a venit ACASĂ, în Bucovina.

„Bucuroși că suntem din nou acasă și nu oricum! Am adus cu noi și argintul olimpic!”, a scris Marius Cozmiuc la descrierea fotografiilor de la Poarta de Intrare în Bucovina.

Povestea familiei Cozmiuc va continua și, cu siguranță, lumea va mai auzi de ei, întrucât sunt hotărâți să mai urce câteva trepte pe podiumul înălțător al canotajului și să așeze, din nou, Bucovina pe harta lumii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.