Sărbătorile Pascale au, pe lângă semnificația religioasă și  una socială, Paștile reprezentând momentul în care familia se reunește, participă la Slujba de Înviere și ia prima masă pascală. De fapt, această sărbătoare, ca și celelalte sărbători creștine, ne apropie mai mult și ne sensibilizează.

Despre Paști și despre tradițiile transmise din generație în generație a acceptat să vorbească, în premieră, pentru ziarul Suceava Live, prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi. Ea a mărturisit că această mare sărbătoare creștină reprezintă un bun prilej pentru a fi aproape de Dumnezeu și de familie.

 „În general, Sărbătorile Pascale, le consider sărbători de familie și, dintotdeauna le-am petrecut în mod tradițional, cu familia, acasă, cu procedura standard respectată de fiecare dată. Astfel, sâmbătă, obligatoriu, toată familia reunită participă la Slujba de Înviere la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava, după care ne retragem la părinții mei, unde așteptăm să apară tata cu coșul sfințit și, indiferent de oră, trebuie să ne spălăm pe față cu apa în care am pus un ou roșu și un bănuț de argint, care înseamnă sănătate și belșug,  iar, ulterior ne așezăm la masă și ciocnim câte un ou roșu. Duminica, de regulă, îi vizităm pe cei apropiați nouă”, a explicat prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

Despre cotidian și modul în care prioritizăm activitățile și întâlnirile din timpul anului, prefectul Mirela Elena Adomnicăi spune că nu întotdeauna reușește să stea pe îndelete cu membrii familiei, iar aceste sărbători reprezintă un moment oportun pentru a sta împreună și a depăna amintiri.

„Paștile este un prilej de a ne întâlni cu familia restrânsă pentru că, din păcate, activitățile din timpul anului ne fac să prioritizăm altfel persoanele cu care ne întâlnim sau pe care le vizităm. În ceea ce privește Paștile de anul acesta, având în vedere că se continuă cu o minivacanță, sper să reușesc să ajung undeva la munte, unde să fie verdeață, soare, pădure, aer curat și relaxare”, a explicat Mirela Elena Adomnicăi.

În ceea ce privește vremurile de odinioară, Mirela Elena Adomnicăi vorbește cu nostalgie despre momentele de neuitat petrecute în familie, când mama se îngrijea ca  prefectul Mirela Adomnicăi și sora ei să aibă negreșit haine noi, aceasta reprezentând o bucurie specifică vârstei. De fapt, cel puțin în județul  Suceava, toți copiii se înnoiau de Paști și mergeau veseli  la biserică, iar această tradiție încă se mai păstrează în unele sate din Bucovina.

Paștile copilăriei este unul desprins parcă din povești și rămâne întipărit în mintea fiecăruia dintre noi ca un moment sacru. Însă, cum anii au trecut, prefectul județului recunoaște că sunt momente de care îi este dor la fel cum le este tuturor celor care ajung la vârsta maturității. Cu toate acestea amintirile sărbătorilor copilăriei rămân neatinse de trecerea vremii. În fapt, deși tradițiile și obiceiurile nu mai sunt la fel ca în trecut, în inimile și în sufletele fiecăruia dintre noi dăinuie Lumina Sfântă și amintirea sărbătorilor din copilărie.

„Ceea ce era diferit față de acum este că mama ne cumpăra, atât mie, cât și surorii mele, hăinuțe noi. Mi-amintesc pantofii de lac și baticul de mătase. De fapt, mama ne îmbrăca la fel, chiar dacă diferența de vârstă dintre noi este de doi ani”, a spus cu nostalgie prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

Dincolo de funcția importantă pe care o ocupă la nivelul județului Suceava, cea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, de prefect, Mirela Elena Adomnicăi este un om normal ce vorbește cu modestie despre activitățile pe care le desfășoară și cu un mare respect despre familie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.