Actualul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Voloșeniuc, și-a prezentat obiectivele pe care le are în această perioadă de interimat. Astfel, una dintre prioritățile noului director este transparentizarea instituției, implicit a relațiilor dintre aceasta și persoanele care i se adresează.

De altfel, Mihai Voloșeniuc a subliniat că politicile publice implementate la nivel național, indiferent de domeniul de aplicabilitate, trebuie să fie puse în practică în mod transparent și coerent, astfel încât populația să fie mereu informată cu privire la deciziile instituționale și efectele acestora asupra comunitatății.

Pornind de la aceste premise doresc, la debutul mandatului meu de Director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, funcție pe care am acceptat-o din dorința de a aduce un suflu nou acestei importante instituții județene, să transmit în mod public partenerilor noștri persoane fizice, persoane juridice, parteneri economici sau salariați faptul că DSVSA Suceava va deveni un colaborator transparent, deschis dialogului și dedicat soluționării cu celeritate a tuturor problemelor aflate în sfera noastră de competență.

Pornesc pe acest drum cu dorința de a realiza lucruri bune, durabile, așa cum am facut în întreaga mea carieră, principala prioritate fiind reprezentată de relațiile cu oamenii pentru a le soluționa problemele în timp real, având în vedere faptul că sunt cetățeni care vin la D.S.V.S.A. din întreg județul. De asemenea, am în vedere o foarte bună colaborare cu operatorii economici pentru a găsi cele mai bune soluții destinate eficientizării activitații, atât a D.S.V.S.A. Suceava cât și a lor, beneficiarul final fiind consumatorul”, a declarat, pentru SuceavaLive, Mihai Voloșeniuc, directorul interimar al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.

Pe de altă parte, Voloșeniuc a subliniat că echipa de specialiști de la DSVSA Suceava este foarte importantă, iar părerea acestora va contribui într-un mare procent în luarea deciziilor.

În mod cert, orice leader înțelege că nu poate aduce plus valoare și eficiență unilateral, motiv pentru care, voi avea alături echipa formată din specialiștii din cadrul instituției, pe a căror experiență și expertiză voi conta în luarea deciziilor, având în vedere paleta largă de servicii pe care le oferim comunității, de la identificarea și înregistrarea animalelor și până la produsele de origine animală și non- animală care ajung pe masa oamenilor, cu tot lanțul ce ține de sănătatea animalelor, analizele de laborator specifice, etc”, a subliniat directorul DSVSA Suceava.

Mihai Voloșeniuc a adăugat că un alt obiectiv foarte important pe care și-a propus să îl realizeze îl reprezintă eliminarea discrepanțelor salariale între angajații instituției pe care o reprezintă. De asemenea, acesta a subliniat că un lucru la fel de important este și formarea continuă a specialiștilor din cardrul DSVSA Suceava.

Este o reală bucurie faptul că am descoperit la D.S.V.S.A. Suceava un colectiv profesionist și, tocmai de accea, îmi doresc să pot fi un liant care să creeze acea coeziune menită să conducă la formarea unei echipe care să funcționeze ca un tot unitar, pentru îndeplinirea obiectivelor instituției. Sunt numeroase aspecte care necesită rezolvare, cum ar fi: salarizarea unitară și eliminarea discrepanțelor create de legislația concepută neconform, decizii ale instanțelor de judecată ce urmează a fi emise, etc. Tocmai de aceea, se impune ca noi, spcialiștii care activăm în acest domeniu, să semnalăm aspectele discreționare ce trebuie corectate de factorii decidenți. În același registru, îmi doresc ca tot personalul instituției să beneficiaze de formare profesională continuă, pentru că doar așa putem oferi servicii publice de calitate”, a subliniat Mihai Voloșeniuc.

De asemenea, directorul DSVSA are în vedere o consolidare a relației cu Colegiul Medicilor Veterinari, asociație profesională parteneră, precum și cu medicii veterinari de liberă practică, de la nivelul fiecărei unități administrativ – teritoriale din județ, care au încheiate contracte de servicii cu instituția npe care o reprezintă, având în vedere importanța activității acestora în cadrul comunităților.

Totodată, vreau să asigur toți operatorii economici care desfășoară activitati in domeniul ce intră sub incidența legislației sanitar-veterinare, că vom urma direcții destinate prevenției, în relația cu aceștia, prin îndrumare și consiliere pentru a elimina pe cât posibil aplicarea măsurilor corective, scopul nostru fiind acela de a garanta securitatea alimentara a populației. În acest sens, sunt deschis la dialog, îi asigur că voi fi acorda o deosebită atenție problemelor ridicate, pentru a căror soluționare vom acționa în mod rapid și pragmatic”, a subliniat Voloșeniuc.

În ceea ce privește clădirile în care funcționează instituția de control județeană, precum și cele din teritoriu, noul director a subliniat că va face toate demersurile prentru ca acestea să fie reabilitate. De asemenea, Mihai Voloșeniuc a precizat că are în vedere să mute arhiva DSVSA într-un alt spațiu, astfel încât să poată crește capacitatea laboratorului de anatomo-patologie.

Structural, intenționez o eficientizare a utilizării spațiilor disponibile în clădirile institutiei, mai precis identificarea unui spațiu adecvat pentru arhiva instituției sau externalizarea acestui serviciu. Această acțiune are la bază necesitatea relocării laboratorului de anatomo-patologie într-un spațiu mai generos, deoarece acesta corespunde standardelor actuale prevăzute de legislația națională si europeană, dar este prea mic raportat la numărul de probe pe care le primeşte. De asemenea, consider necesar să întreprind demersuri în vederea asigurării fondurilor necesare modernizării spatiilor Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, igienizării spațiilor de birou, atât ale cladirii centrale aparținând D.S.V.S.A. Suceava cât și a celor din județ, în care nu au fost efectuate astfel de lucrări de foarte multă vreme, de exemplu, clădirea C.S.V.S.A. Campulung Moldovenesc și Vatra Dornei, cu mențiunea ca la cea din urmă trebuie rezolvate chestiuni care nu mai suferă amânari deoarece pot afecta grav cladirea”, a explicat Mihai Voloșeniuc.

Acesta a adăugat că o atenție deosebită va acorda recuperării creanțelor pe care agenții economici le au față de instituție, urmând a purta discuții în vederea eșalonarii plăților restante, astfel încat debitele restante să fie recuperate.

O componentă foarte importantă, pe care o vizez în timpul mandatului meu, o constituie investițiile pe care le am în vedere în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, laborator cu rezultate deosebite, cu foarte multe acreditari RENAR dobândite datorită personalului calificat, cu arondări de analize de la numeroase de județe din România. În urma discuțiilor cu specialiștii am constatat că sunt imperios necesare achizițiile de aparatură de ultimă generație pentru determinarea pesticidelor organoclorurate, organofosforice, piretoide și PCB de origine animală și a nitromidazolilor, sens in care vom solicita alocarea de fonduri în vederea achiziționării unui Gaz cromatograf cu spectometru de masă și a unui Lichid cromatograf cu MS, care vor permite și implementarea a doua noi metode de determinare cloramfenicol- propusa pentru acreditarea RENAR în luna septembrie 2020 și nitrofurani, propuse pentru acreditare în anul 2021. Menționez că vom încerca atragerea de fonduri atat de la bugetul de stat cât si de la Uniunea Europeană, prin accesarea unor programe în cadrul cărora instituția noastră este aplicant eligibil”, a conchis directorul interimar al DSVSA Suceava, Mihai Voloșeniuc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.