După mulți ani în care DNA a avut nevoie să se reorganizeze după plecarea Laurei Codruța Kovesi, parchetul își reintră în ritmul din trecut și pregătește dosare importante împotriva clasei politice din România, fiind vizate instituții guvernamentale, dar și politicieni care au reușit să ajungă la putere.
Crin Bologa, procurorul-șef DNA, a vorbit despre noile anchete pe care le pregătesc procurorii și a anunțat că sunt interesați de cazurile de corupție legate de pandemia coronavirus.
„Corupția în dosarele pandemiei arată extinsă, urmărirea penală este destul de greoaie pentru că în majoritatea dosarelor sau în cele importante trebuie să facem comisii rogatorii în China, în Turcia, pentru că foarte multe din materialele respective au fost achiziționate de acolo”, a spus procurorul-șef al DNA.
Acest anunț nu este deloc unul bun pentru oamenii din actualul guvern, deoarece mare parte dintre aceștia au fost la conducerea României încă de la începutul pandemiei. Crin Bologa a precizat că sunt vizate „persoane importante, de la diferite niveluri ale statului român, și la nivel local dar și la nivel central”.
DNA a deschis încă de anul trecut un dosar împotriva Companiei Naționale Unifarm, companie controlată de Ministerul Sănătății, care ar fi achiziționat măști neconforme, la un preț supraevaluat. Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, este urmărit penal de DNA în două dosare: unul pentru că ar fi cerut mită de 760.000 de Euro și altul pentru abuz în serviciu. Ambele dosare sunt legate de achiziția de echipamente de protecție în pandemia coronavirus.
Curtea de Conturi continuă și ea verificările pentru achizițiile făcute în pandemie și a reclamat la DNA două instituții importante: Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Sesizările celor de la Curtea de Conturi se referă la abuz în serviciu și ajung la prejudicii de aproape 15 milioane de lei. De asemenea, Curtea de Conturi a mai reclamat și Compania Națională Unifarm, care este suspectă de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, având un prejudiciu de aproape 320 de milioane de lei.
Reclamațiile făcute la DNA vizează achizițiile din 2020, de la începutul pandemiei, când multe contracte s-au dat fără licitație și la prețuri exagerate, așa cum arată procurorii și experții Curții de Conturi. Dacă DNA va reușit să pună cap la cap toate dovezile, atunci mulți oameni din guvern vor risca să aibă probleme cu justiția în această vară.
DNA pune tunurile pe politicieni
Mai mulți actuali și foști miniștri sunt anchetați și vizați de procurorii DNA. Costel Alexe, fost ministru al Mediului și actualul președinte al Consiliului Județean Iași, are un dosar penal și este sub control judiciar, fiind acuzat de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în scurta perioadă în care a fost ministru al Mediului.
Florian Bodog, fostul ministrul al Sănătății, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu și fals intelectual, fapte săvârșite când a fost ministru. Senatul i-a ridicat imunitatea și procurorii DNA au cale liberă.
Vicepremierul Dan Barna a fost reclamat la DNA, de către Departamentul pentru Luptă Antifraudă, în dosare cu fonduri europene, după ce s-au găsit mai multe nereguli. Liderul USRPLUS este de 2 ani implicat în acest scandal, iar în curând DNA ar putea ajunge o concluzie, dacă începe urmărirea penală sau dacă renunță la dosar. Acesta ar putea fi cel mai răsunător scandal de corupție din 2021, dacă acuzațiile DLAF vor fi confirmate de procurori și vor deschide dosar penal.
Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților, momentan arestat într-un alt dosar, este trimis din nou în judecată de DNA, pentru trafic de influență în legătură cu vizita în SUA, din 2017, când s-a întâlnit cu Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii.
Scena politică din următorii ani ar putea fi dominată de scandalurile cu dosare penale ale DNA. Campania anticorupție din România iese la atac împotriva clasei politice și partidele vor fi nevoite să-și regândească strategiile în funcțiile de dosarele procurorilor.
Scandaluri de corupție legate de pandemia coronavirus nu există doar în România, inclusiv Germania are mari probleme în acest sens, iar CDU, partidul controlat de Angela Merkel, este vizat de anchetele procurorilor germani. De asemenea, Italia are și ea numeroase probleme cu corupția în vremea pandemiei.
Sursa: PS NEWS
Lasa un raspuns