Înainte ca rezultatele raportului să fie discutate, unii dintre consilierii județeni au ținut să spună câteva cuvinte, printre care și doctorul Irimie Cristian. „Poate acum că tot vine campania electorală, aș sugera liderilor de partide și primarilor să își prindă obiective legate de grupurile sanitare din școli, iar pe viitor dacă nu vor finaliza aceste obiective, să se închidă școlile. Nu este posibil ca acum, când toate comunele au apă curentă să ne cadă copiii în caznale. Cred că fosele septice sunt mai mult decât o pretenție, nu ne trebuie toalete de milioane de euro, dar un minim de igienă ar trebui să fie obligatoriu.”, argumentează consilierul județean Irimie Cristian, certându-i parcă pe cei care încă nu au făcut și din șșoli un program electoral.
La rândul său, vice-președintele CJ, Alexandru Rădulescu a continuat detalierea raportului întocmit de cei de la Inspectoratul Școlar Județean. „Există unele localități în județul nostru unde s-a rezolvat această problemă, dar există și destul localități în care primarii nu s-au implicat.”, a deschis acesta discuția lăsând cale liberă Inspectorului școlar general Gheorghe Lazăr.
Cel din urmă a prezentat pe îndelete situația școlilor sucevene, conformându-se cu solicitarea profesorului universitar Radu Pentiuc. Acesta a arătat situația școlilor și a anunțat că există și solușii care se aplică deja în unele unități de învățământ. „Într-adevăr, 6 localități au rezolvat problema definitiv și 35 de localități nu au niciun fel de autorizație sanitară de funcționare pentru școli, însă Guvernul are la dispoziție 800 de milioane pentru a investi în acest an pentru școlile care trebuie să se autorizeze din punct de vedere sanitar si ISU. La nivelul județului nostru sunt necesare 65,6 milioane de lei pentru a se asigura condițiile de autorizare sanitară și 15,5 milioane de lei pentru asigurarea condițiilor pentru ISU. În plus față de acestea, mai sunt încă vreo 3 școli și grădinițe cu 4,2 milioane pentru a se termina reabilitarea și pentru ca și ele să se poată autoriza. Noi am inventariat tot ceea ce este necesar în județ, am transmis prefecturii, prefectura a transmis Guvenrului și se pare că deja au ajuns pe la primării aceste sume, și vor ajunge acolo unde mai sunt de ajuns. Astfel, în această vara și în vara anului viitor s dorește ca toate școlile din țară, nu numai din județ, să fie autorizate.”, încheie inspectorul școlar general.
La nivel național, statisticile sunt chiar mai descurajante, pentru că la sfârșitul anului trecut abia 7% din totalul de aproape 20.000 de unități de învățământ din țară aveau autorizație sanitară și ISU. Puțin peste 1.200 de școli și grădinițe sunt autorizate să primească elevi zilnic, în condiții de maximă siguranță, în timp ce pentru ceilalți copii, mersul la școală este o chestiune de noroc.
Lasa un raspuns