În urma activităţilor investigative desfăşurate, poliţiştii au reuşit identificarea a două persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda „şmen”, fiind recuperat şi prejudiciul în valoare totală de peste 4 mii de lei.

La data de 25 august, la ora 13.40, la Poliția orașului Gura Humorului s-a prezentat o femeie de 57 de ani, din comuna Stulpicani, care a sesizat faptul că în ziua respectivă, în timp ce se afla pe str. Piaţa Republicii din Gura Humorului, a fost înşelată de un bărbat necunoscut cu ocazia efectuării unui schimb valutar.

S-a stabilit că în jurul orei 12.30-13.00, în timp ce se afla pe str. Piaţa Republicii din Gura Humorului într-o agenţie bancară, a fost acostată de o persoană de sex masculin care a întrebat-o dacă doreşte să schimbe euro, apoi i-a propus efectuarea unui schimb mai avantajos faţă de cel afişat la casă. S-a deplasat apoi împreună cu acesta pe str. B-dul Bucovina, unde partea vătămată i-a înmânat necunoscutului suma de 1.300 euro, urmând ca cel din urmă să-i înmâneze suma de 5.700 lei. După efectuarea schimbului, femeia a constatat că a fost înşelată cu suma de 3135 lei.

Ulterior, la 28 august, la ora 09.35, un bărbat de 33 ani, din comuna Vatra Moldoviţei, a sesizat că în jurul orei 09.30, doi indivizi necunoscuţi l-au înșelat cu suma de o mie de lei, cu ocazia efectuării unui schimb valutar, în timp ce se afla pe str. Calea Transilvaniei, din municipiul Câmpulung Moldovenesc.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit că partea vătămată a fost interpelată de doi bărbați necunoscuţi, care sub pretextul că au nevoie de euro pentru o tranzacție, i-au solicitat victimei să le dea 350 euro contra sumei de 1.540 lei. Unul dintre cei doi bărbați a primit de la victimă cei 350 euro și i-a dat acestuia 1.500 lei. Partea vătămată a numărat banii și a constatat că a primit doar 1.500 lei, solicitând diferența de 40 lei, moment în care i-a restituit întreaga sumă care a fost numărată de autor, acesta renumărându-i, după care cei doi autori au plecat într-o direcție necunoscută.

Partea vătămată a rămas singură în stradă și numărându-și bani a constatat faptul că a fost înșelat cu o mie de lei, primind doar 540 lei.

În ambele cauze poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, fiind desfăşurate cercetări pentru identificarea autorilor.

În baza verificărilor efectuate şi activităţilor investigative desfăşurate de poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, la data de 27 octombrie, persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost identificate ca fiind un bărbat de 46 ani din municipiul Roman, judeţul Neamţ, care la 28 august l-a înşelat pe bărbatul din oraşul Frasin cu suma de 1.100 lei şi un bărbat de 40 ani din municipiul Roman, judeţul Neamţ, care la 25 august a înşelat-o pe femeia din comuna Stulpicani cu suma de 3.135 lei. Faţă de cei doi s-a dispus continuarea urmăririi penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, urmând a se dispune procedural.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordate de persoane necunoscute care solicită să efectueze activităţi de schimb valutar. Poliţiştii recomandă efectuarea de schimburi valutare doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi comisioanelor afişate. În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Știm că reclamele sunt obositoare...

Am detectat faptul că folosești o extensie de blocare a reclamelor (AdBlocker). Pentru a putea vizualiza conținutul SuceavaLive și pentru a ne susține munca, te rugăm să dezactivezi extensia și să „Reîncarci pagina”.