Localitate de munte, comuna Dorna Candrenilor va avea din acest an un autogreder, utilaj ce va fi folosit la lucrări de întreținere a drumurilor și a șanțurilor, dar și la înlăturarea zăpezii de pe căile rutiere.

Ideea achiziției a venit de la conducerea localității, respectiv de la primarul Dănuț Candrea care a observat că utilajul este necesar pentru întreținerea drumurilor comunale, foarte întinse și intens circulate.

Utilajul va fi achiziționat din fonduri europene prin Grup de Acțiune Local (GAL) Bazinul Dornelor și va fi folosit pentru intervenţii pe străzi atât în sezonul rece cât și în cel cald.

„Pe drumurile comunale se circulă în condiţii destul de anevoioase iarna. Nu de puține ori am dat jos haina de primar și am urcat pe utilajele de deszăpezire. În comuna noastră iarna stă și cinci luni, iar deszăpezirea se face și ziua și noaptea. De asemenea, se împrăştie și material antiderapant pentru ca cetățenii să poată circula în condiții optime. Autogrederul pe care îl vom achiziționa, în valoare nerambursabilă de 130.000 de euro, poate fi utilizat la îndreptarea drumurilor după revărsarea unei mari cantități de precipitații sau iarna după viscol. Utilajul este necesar pentru întreținerea drumurilor de orice fel, fie că e vorba de străzi sau de drumuri forestiere”, a transmis primarul Dănuț Candrea.

Autogrederul este un utilaj de construcții folosit la lucrările de pământ pentru eliminarea stratului vegetal, formarea patului, profilarea și nivelarea drumului, executarea rambleelor la terenuri plane prin săparea și deplasarea pământului din gropi de împrumut, formarea și finisarea taluzurilor la ramblee și debleuri în terenuri fără obstacole. Se utilizează, de asemenea, la amestecarea pământurilor cu diferite materiale de adaos sau cu lianți, precum și la împrăștierea lor, la săparea șanțurilor de scurgere.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.