Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, recomandă câteva măsuri care trebuie luate asupra produselor de origine animală.

Sacrificarea porcilor domestici pentru comercializare se va realiza în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar. Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii, în alte spații sau locuri decât cele autorizate sanitar veterinar.

În cazul porcilor destinați sacrificării pentru comercializare se vor avea în vedere și următoarele aspecte:

  • controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile;
  • verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului (conform prevederilor Reg. CE nr,1/2005 și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea porcilor (conform prevederilor Reg. Centr. 1099/2009);
  • transportul porcilor vii trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprinsă informații despre lanțul alimentar
  • la toți porcii sacrificați se va face examenul Trichineloscopic de către un medic veterinar pentru a vă proteja familia de îmbolnăviri în această perioadă;
  • sacrificarea porcilor în gospodăria populației pentru consum propriu este permisă cu recomandarea de a se face examenul Trichineloscopic de către medici veterinari oficiali de pe lângă CSVCA ( circumscripții sanitar veterinare de control al alimentelor din județul Suceava).

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.