Activitatea agricolă a județului Suceava are un specific aparte. Aceasta datorită faptului că din suprafața totală a județului, suprafața agricolă este de 354 820 hectare( 41,4 7% ), structurată astfel: pajiști permanente -171 456 hectare(93 052 hectare pășuni +78 404 hectare fânețe); livezi – 3 066 hectare și teren arabil -180 298 hectare structurată astfel(date din anul2018): 62 579 hectare plante de nutreț; 40 441 hectare cereale păioase; 36 211 hectare porumb; 19 529 hectare cartofi și 21 539 hectare alte culturi( legume, floarea soarelui,rapiță, soia, ).
„Pierderea majoră, ca suprafață, în structura culturilor județului o înregistrează cultura cartofului. Cauzele acestei situatii sunt multe și greu de rezolvat pe termen scurt. Dacă ar fi să analizăm cine sunt cei care contribuie la realizarea producțiilor medii raportate anual prin AGR 2B (formulare statistice tipizate completate annual la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale), constătăm ca avem o rarfunitare accentuată a suprafețelor, ceea ce evidentiază un mod de organizare care lasă loc suficient pentru mai bine, dar greu de realizat”, a precizat directorul Direcției Agricole Suceava, Duțu Haralampie.
Conform datelor înregistrate la APIA în anul 2018, solicitanții pentru subvenția pe suprafață s-au înscris 45 377 de exploatații cu o suprafață totală de 192 406 hectare.
Din datele prezentate rezultă că aproximativ 10% din numărul beneficiarilor de subvenții pe suprafață, dețin aproape 50% din suprafață și sunt, de fapt, cei care comercializează producțiile realizate.
„Situația este asemănătoare și în domeniul creșterii animalelor. Încă nu avem în județ ferme mari de animale și, poate, nici n-ar trebui să fie acesta un deziderat pentru perspectiva creșterii animalelor în județul Suceava. Problema este acea că în gospodăriile din satele județului nostru numărul animalelor scade, iar ferme noi care să compenseze această scădere nu avem, la nivelul necesar pentru a asigura echilibrul în ideea menținerii unei încârdituri cu animale la potentialul pe care îl oferă condițiile pedoclimatice ale județului”, a adăugat Duțu Haralampie.
Lasa un raspuns