Economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a explicat, miercuri, care sunt motivele pentru care el crede că nu se mai poate reduce fiscalitatea în România și cum își poate crește țara noastră competitivitatea.

„Ideea de bază este că driver-ul, cel care imprimă, este statul. În toate aceste domenii, nu veți vedea că mediul privat începe să facă primul infrastructură, reforma sănătății. Întotdeauna, primii pași trebuie să îi facă Guvernul, apoi, de-abia vine sectorul privat, când capătă încredere că toate lucrurile acestea se întâmplă. Iar, pentru ca statul să facă lucrurile acesta, îi trebuie bani, înseamnă venituri bugetare. Dacă noi vrem un stat cu fiscalitate minimală, statul acela nu va face nimic și nici sectorul privat care stă și așteaptă lucrul acesta nu va face nici el nimic. Dacă lucrul acesta nu se înțelege, să fim sănătoși: vom sta mult și bine în această situație”, a afirmat Valentin Lazea, într-o conferință, făcând referire la cine și la ce ar trebui să impulsioneze creșterea competitivității României.

„Fiscalitatea se mai poate reduce? Răspunsul este categoric nu, pentru că s-a ajuns la «fundul sacului» și-ar fi bine să realizăm lucrul acesta, să ne trezim odată și să înțelegem chestia aceasta”, a completat reprezentantul Băncii centrale.

Mai exact, veniturile bugetare totale anul trecut au fost 29,3% din PIB, faţă de 32,8% în 2015, anul când a intrat în vigoare noul Cod fiscal, cel care este în vigoare în prezent. Primul Cod fiscal recent al României a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2004. În plus, veniturile curente ale statului au fost de 27,2%, comparativ cu 30,2% în 2015.

„Nu știu câți dintre reprezentanții mediului de afaceri îmbrățișați această idee (n.red. – de a nu fi reduse taxele), deși ar trebui să o îmbrățișați 100% cu toții. Chiar dacă ar fi îmbrățișată astăzi, când vorbim, tot ar fi «Too little, too late» – «Este prea puțin și prea târziu». Ea ar fi trebuit îmbrățișată în 2015, înainte de modificarea Codului fiscal. În 2015, noi deja eram la nivelul taxării al doilea cel mai mic din Europa. Astăzi, suntem unde suntem și așteptăm de la stat să ne dea 6% pentru educație, da?! Ori, dacă ne aducem aminte din clasa a 3-a, regula proporțiilor, nu poți să ceri 6% din 30%, cât sunt veniturile la buget, când în Vest este de 6% din 45% – regula proporțiilor din clasa a 3-a primară”, a explicat Lazea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.