În luna august a acestui an, între Şcoala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei şi Marmara College Istanbul, s-a semnat un parteneriat educațional cultural-lingvistic intitulat sugestiv „Grenzenlose Freundschaft – Prietenie fără frontiere”.

Astfel, în perioada 1-10 noiembrie s-a desfăşurat a treia etapă a acestui proiect și anume deplasarea grupei de elevi şi profesori la partenerii turci.
În plus față de alte parteneriate, anul acesta celor 12 elevi şi 4 profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei li s-a alăturat şi un grup de 5 elevi de la Liceul „Ion Luca”, coordonat de doamna profesor de limba română Apetrei Ana-Maria, în calitate de coordonator din partea Liceului „Ion Luca ” din Vatra Dornei.
Întâmpinaţi cu căldură şi respect de partenerii turci, de responsabila de proiect, profesor lb germană Elif Saygili și coordonatoarea departamentului de Limbi Străine de la Marmara College, NEŞE Sarisin, partenerii români susțin că au trăit o experienţă lingvistică şi culturală bogată.

„Am reuşit să privim dincolo de orizontul local, să învățăm să cunoaștem, să înțelegem religia, tradiția, modul de viață și toleranţă față de diversitate. Cel mai important aspect a fost promovarea studiului limbilor străine, a multiculturalității: elevii au înțeles că limbile străine vorbite de fiecare dintre noi oferă noi șanse și perspective, iar uneori ne fac să trăim mai intens și ne bucură sufletul atunci când ne înțelegem interlocutorii. Acest proiect a reprezentat un mozaic al comunicării în limbi străine: am comunicat în engleză, franceză și germană, iar elevii au dat dovadă de solide și temeinice cunoștinte de limbi străine, nivelul lor fiind unul ridicat. Proiectul a trezit interes fiind foarte apreciat de către părinți și elevi deopotrivă”, a transmis profesoara de limba germană Adriana Boncheș.

Trebuie menționat și că, odată cu trecerea timpului, se remarcă o creștere a numărului elevilor interesați de a lua parte la parteneriate școlare care includ deplasări și, astfel, au fost integrați și alți domni profesori interesați.


Drept dovadă s-a încheiat un acord de parteneriat cu Liceul din Vatra Dornei, coordonator fiind doamna profesor de limba română Apetrei Ana-Maria.

Am construit un pod peste două culturi și încercăm să le arătam elevilor din micul orășel de munte că pot păși cu încredere dincolo de universul local. Am pășit împreună cu ei printre necunoscutele metropolei Istanbul, acolo unde orice pas constituie o lecție de istorie și geografie, de artă și civilizație, iar totul emană respect și ne amintește de lecțiile de la școală”, a mai spus Adriana Boncheș.

Echipa de elevi de la Vatra Dornei a sustinut un prestigios recital din folclorul românesc și german care a dovedit încă o dată cultura, cunoașterea și comunicarea inter și transdisciplinară pe care școala românească o poate afirma cu tărie în context internațional.


Ținta acestor parteneriate școlare, în care practica și orele de curs se îmbină cu vizitele, este comunicarea în limbi străine, puterea de a exprima ceea ce știi, dar într-o limbă de circulație internațională, oricare ar fi aceea.

Am avut parte de un adevărat maraton al activităților la școală: ora de biologie care includea disecții pe organe animale, ora de fizică, ora de sport, ore de limbi străine: franceză, germană, engleză și spaniolă, masa servită la cantina școlii, vizite și plimbări, toate contribuind la dezvoltarea elevilor noștri. Așadar, acest parteneriat afirmă și reconfirmă relațiile normale de colegialitate și respect dintre cele două instituții școlare, care au ca scop centrarea atenției pe dezvoltarea armonioasă și multidisciplinară a elevilor”, au mai transmis partenerii români.

Echipa de proiect: profesor de limba germană Adriana Boncheș, profesor Ana Maria Apetrei, profesor pentru învățământ primar- Candrea Ionela, profesor pentru învățământ primar Manea Manuela, profesor pentru învățământ primar Timu Carmen.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.