Într-un act normativ care a intrat miercuri, 23 octombrie, în vigoare, se arată că elevii vor primi gratuit mere în şcoli, în anul şcolar 2013-2014. De asemenea, programul prevede implicarea elevilor într-o serie de activităţi extraşcolare, care să contribuie la dezvoltarea competenţelor acestora.

În HG nr. nr. 800/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 652 din 23 octombrie 2013, se arată că elevii vor primit gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru anul şcolar 2013 – 2014, pe o perioadă de 85 de zile de şcolarizare.

Prin acest program, Guvernul urmăreşte încurajarea consumului de fructe în şcoli, crearea şi fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor de vârsta şcolară, precum şi stimularea producţiei interne de fructe.

Pe lângă distribuţia de fructe, actul normativ mai include câteva măsuri adiacente şi anume organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente, precum şi organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalităţi practice educative, care să contribuie la dezvoltarea competenţelor elevilor şi prin activităţi de grădinărit.

În ceea ce priveşte premiile care se vor acorda cu ocazia organizării concursurilor tematice, acestea vor consta în cărţi, diplome, coşuri cu fructe şi legume, răsaduri de legume destinate elevilor, iar pentru unităţile de învăţământ premii constând în dotări săli de curs sau materiale didactice. Documentul stabileşte că este interzisă acordarea de premii în bani.

De asemenea, în documentul citat se precizează că banii necesari implementării măsurilor adiacente menţionate mai sus vor fi suportaţi de bugetele locale ale judeţelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată şi nu vor putea depăşi 10% din fondurile instituţiilor publice.

Conform noilor dispoziţii, autorităţile sunt obligate să implementeze cel puţin una dintre măsurile adiacente.

În acelaşi timp, actul normativ stabileşte că instituţiile publice urmează să recupereze de la Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), sumele plătite pentru implementarea măsurilor adiacente. Totuşi, recuperarea sumelor plătite pentru implementarea măsurilor adiacente este condiţionată de distribuţia merelor şi se realizează pe baza numărului de elevi cărora le-au fost distribuite mere.

Ca să obţină sprijinul financiar pentru implementarea măsurilor adiacente, instituţiile publice trebuie să depună la centrele judeţene ale APIA cereri de plată, la sfârşitul fiecărui semestru al anului şcolar, până în ultima zi a celei de-a treia luni care urmează perioadei ce face obiectul respectivei cereri.

Bugetul pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, pentru anul şcolar 2013-2014, este de 61.282,66 mii lei. În situaţia în care fondurile necesare pentru distribuţia merelor nu sunt disponibile în anul 2013, prevederile se aplică începând cu luna ianuarie 2014, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru anul 2014, în cuantum total aferent întregului program.

Programul „Mere în şcoli” se află în cel de-al treilea an de derulare, stimulând producţia internă de fructe.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.