…nu îmi permit să fac asta. Poate când voi fi și eu pe locul 2 în lume la ceva, orice, o să-mi permit așa ceva. Până atunci nu! Până atunci mă înclin în fața muncii pe care o depune să rămână acolo sus, unde n-a mai ajuns până acum nicio jucătoare româncă de tenis. Nu cred că Simona Halep este o jucătoare talentată, dar este un model în ceea ce privește munca, perseverența și dăruirea pentru acest joc. În fotbal, nici Gică Popescu, nici Dorinel Munteanu, nici Ioan Ovidiu Sabău nu erau jucători cu talent dar au fost, la fel, niște modele de muncă și perseverență. De aia au fost sus tot timpul. După Hagi, care avea și talent, dar au rămas mereu sus, printre cei mai buni.
Știu că Simona Halep nu va ajunge niciodată pe locul I în lume. Este firesc să fie așa. Pe locul I trebuie să fie cineva care are și talent pe lângă calitățile avute de jucătoarea noastră. Dar totodată mai știu că în următorii zece ani, nicio jucătoare româncă de tenis nu va mai ajunge măcar pe locul 5 în lume. Pentru că munca, perseverența și dăruirea lipsesc majorității sportivilor români. Talentați sunt mulți, foarte mulți, dar puțini sunt dispuși să se sacrifice până la capăt pentru a face performanță. De obicei renunță la primele eșecuri sau se mulțumesc cu poziția mediocră pe care o ocupă în clasamentele mondiale, fiind bucuroși că nu se află drept la urmă. Aceștia funcționează pe principiul „E bine și așa”. Acesta cred eu (e o opinie strict personală) că este motivul pentru care avem din ce în ce mai puțin performanțe sportive.
De-a lungul timpului am cunoscut succesul în multe sporturi. Vorbim aici despre gimnastică, canotaj, handbal, fotbal, rugby, scrimă, înot, tenis, box, judo ș.a.m.d. Am avut campioni, campioane, medaliați olimpici, câștigători de mari turnee, dar vorbim de toate acestea din ce în ce mai des la trecut. Care poate fi motivul acestei scăderi valorice a sportului românesc dacă nu schimbarea mentalității?!?
Gică Hagi e un tip de modă veche, are o mentalitate învechită și obține rezultate ca antrenor utilizând strategii vechi, care l-au ajutat să crească ca jucător și să aibă performanțe. El pune accentul întâi pe muncă, apoi pe talent și numaidecât pe perseverență. Altfel nu reușea să pornească la drum cu o echipă din liga a 5-a care a ajuns 7 ani mai târziu campioana României la fotbal. El întâi formează mentalități, apoi jucători. Sunt sigur că în următorii ani, jucătorii crescuți de Hagi vor fi foarte căutați de cluburile europene mari mai degrabă pentru că sunt muncitori, nu neapărat talentați. La fel consider că FC Viitorul, clubul său de fotbal, va avea rezultate foarte bune în competițiile europene datorită mentalității pe care a reușit s-o formeze jucătorilor: să lupte până la capăt. Nu vor fi rezultate imediate, dar se va vedea în timp că perseverența, munca și dăruirea duc la realizări mai notabile decât talentul lăsat de izbeliște.
Revenind la Simona Halep, mă văd nevoit să repet: eu nu o voi înjura niciodată. Într-o societate în care lenea, iresponsabilitatea și mediocritatea par să fi acaparat lumea sportului, Simona rămâne un exemplu pentru toți cei care vor să cunoască adevăratul succes, acela în care dai tot ce ai mai bun din tine, indiferent de situație.
Lasa un raspuns