Muzeul Național al Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova, a organizat în această toamnă o expoziție, care face parte dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu, marele om politic și diplomat, care și-a pus amprenta asupra întregii politici externe românești și europene din perioada interbelică.
Cu acest prilej, instituția gazdă a expus și un număr de 13 panouri fotodocumentare, pentru a completa informațiile asupra vieții și activității acestui diplomat român de excepție, dar și cu intenția de a realiza, totodată, o viitoare expoziție itinerantă.
Având în vedere colaborarea mai veche dintre Muzeul de Istorie din Suceava și Școala Generală din Siminicea, cu sprijinul directorului acestei instituții școlare, profesor Cristina Miron, expoziția itinerantă Nicolae Titulescu. O viață în slujba României, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, urmează să fie expusă în cadrul unității de învățământ menționate, începând din această săptămână și până în a doua jumătate a lunii ianuarie 2023.
Vizitând expoziția, elevii, cadrele didactice, precum și toți iubitorii istoriei naționale, vor avea ocazia să-l descopere pe Titulescu la vârsta copilăriei, student la Paris, sau în clipe de relaxare, împreună cu soţia sa, Ecaterina, la Cannes, sau în compania unor diverși oameni de stat ai vremii.
În urma întregii sale activități, Nicolae Titulescu a intrat în conștiința publică ca un diplomat de prim rang, îndeplinind funcțiile de ministru plenipotențiar al României la Londra, ministru al Afacerilor Străine la București și președinte al Ligii Națiunilor la Geneva.
În ansamblul său, această expoziție fotodocumentară exprimă actualitatea spiritului elevat și anticipativ al celui care a fost Nicolae Titulescu, un patriot veritabil, pătruns de un profund europenism.
Lasa un raspuns