Ești față în față cu omul în mâinile căruia e viața ta profesională în acest moment. E clar că vrei să îl impresionezi, așa că haide să pornim de la asta. Cum o poți face?

În mai bine de 99% dintre cazuri interviul e de fapt încercarea recrutorului de a confirma orice impresie pe care și-a format-o în primele zece secunde din momentul în care te-a întâlnit. Adică, restul e o pierdere de vreme.

Dacă te întâlnești cu cineva, în primele 10 secunde acel cineva va fi interesat de produsul tău ori te va lăsa să îți spui „poezia” doar din politețe. Pentru că ai tatuaje. Ori ești mai gras. Sau mai slab. Sau poate ești pătat de noroi pe pantaloni. Semeni cu cineva de care nu vrea să își amintească. Ai fermoarul de la pantaloni desfăcut. Sau mai știu eu ce. Dar primele 10 secunde contează. Mult!

Poți anticipa 90% din întrebările pe care le vei primi la interviu. „De vrei acest job?”, „De ce ai părăsit ultimul loc de muncă”?, „Care e cea mai mare slăbiciune a ta?”, „Unde te vezi peste cinci ani?”. Scrieți pe o foaie 20 de întrebări pe care consideri că le vei primi.

Pentru fiecare dintre întrebări, scrie pe o foaie și răspunsul. Poate fi enervant, frustrant, cum vrei să îi zici, dar până la urmă scopul e să îți amintești în momentul în care intervievatorul îți va pune întrebarea ce anume voiai să îi răspunzi. N-ai timp de „ăăăă-uri”. Scriind informația, cresc mult șansele ca aceasta să îți rămână întipărită în minte.

La fiecare întrebare primită e bine să răspunzi printr-o poveste. Spre exemplu, la „Cum conduci o echipă?” un răspuns bun ar fi „Sunt decisiv / un om cu care se poate colabora / am spirit de echipă etc. Permiteți-mi să amintesc de vremea pe când eram la…..”.  Mereu să spui o poveste din care să reiasă argumente pentru a dovedi că ești cine spui că ești.

Uită-te în jur. Concentrează-te pe intervievator. În acele prime 10 secunde despre care am adus aminte, este ceva în biroul lui, ori la el, de care te poți folosi pentru a crea o conexiune? O carte pe un raft? O fotografie de familie? Un tablou? Citește recrutorul: este limbajul corpului acestuia deschis sau închis? E obosit și e nevoie să îl „trezești”? Nu îi place răspunsul tău și, deci, trebuie să mergi pe o altă direcție? Trebuie să fie ceva.

Dacă nu te simți încă pregătit, atunci mai exersează puțin și depune-ți CV-ul acolo unde îți dorești.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.