FEDIUC NELU, fostul șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, a fost reținut pentru 24 de ore, începând de la data de 19.07.2014, ora 02:00, până la data de 20.07.2014, ora 02:00. În sarcina acestuia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, în formă continuată și influențarea declarațiilor (2 infracțiuni).

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2012, inculpatul FEDIUC NELU, în virtutea atribuțiilor de serviciu, a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal, peste plafonul legal admis de lege, și cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

Pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită, inițial, la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 euro/lunar, la cererea expresă a inculpatului FEDIUC NELU.

În schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul FEDIUC NELU a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare.

În perioada lunii septembrie 2008, inculpatul FEDIUC NELU a încercat să determine aceeași martoră denunțătoare să-și retragă denunțul formulat împotriva lui, în dosarul pentru care a fost trimis în judecată (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014), oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o. De asemenea, în perioada iunie – 07 iulie 014, prin intermediul inculpatului ROBU GHEORGHE, trimis în judecată în același dosar, pentru infracțiuni de corupție, a încercat să determine un alt martor denunțător, prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat împotriva sa, a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră.

Inculpatului FEDIUC NELU i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.