Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia” se desfăşoară în fiecare an sub forma unui concurs. Dintre zecile de ansambluri participante la eveniment,primele trei sunt premiate de către municipalitate. Anul acesta cei care au reușit să cucerească juriul acestui festival, au fost artiștii de la Ansamblul folcloric „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței.

„A fost o zi plină de emoții, de frumos, o zi în care am simțit cu toții Maramureșul. Alaiul grupurilor, momentele oferite în punctele de spectacol și mai apoi pe scena Festivalului, ne-au umplut sufletele de bucurie și ne-au făcut să ne simțim mândri că ne-am născut pe aceste meleaguri binecuvântate. Felicitări celor trei grupuri câștigătoare, dar aș vrea să știți că pentru mine și sunt sigur că și pentru toți cei care v-au privit și admirat, sunteți cu toții câștigători. Spectacolul de gală a fost “cireașa de pe tort” a celei de-a XLVII-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă de la Sighetu Marmației. Alături de Ansamblul Mara, Grupul Iza, soții Ilea, Marius Ciprian Pop și Cristian Pomohaci, am simțit cu adevărat spiritul de bucurie și veselie specific sărbătorilor de iarnă. Mulțumesc tuturor celor implicați în reușita celui mai mare eveniment al Maramureșului, dar și participanților care au apreciat eforturile noastre de a duce mai departe autenticul, așa cum l-am preluat de la strămoșii noștri”, a spus primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Gheorghe Nemeş.
Câștigătorii, cum era și normal, s-au întors acasă bucuroși că mai există oameni care știu să aprecieze frumosul și autenticul satului de odinioară.
„A fost înălțător! Ne-am întors acasă cu sufletele pline de bucuria întâlnirii cu atâția oameni frumoși, din țară și de peste hotare. Cinste primarului de acolo și colaboratorilor. Îi asigurăm de toată admirația noastră. Gospodarii, dar și copiii care fac parte din acest ansamblu sunt onorați de faptul că cei din Sighetu Marmaţiei ne-au considerat cei mai buni”, a declarat pentru SuceavaLive, coordonatorul ansamblului din Vatra Moldoviței, Ilaria Pușcă.

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia” este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduiește Sighetul, și care își propune să fie, un prilej și o modalitate în același timp, de a imprima un sens și un conținut nou unor datini și obiceiuri străvechi, de a valorifica și a prezenta tot ce are Maramureșul mai trainic și mai autentic în arta tradițională a generațiilor trecute. De peste 47 de ani reușește să încânte publicul național și internațional cu tradițiile, costumele și obiceiurile de iarnă (colinde și jocuri cu măști) desfășurate de la Crăciun și până la Bobotează.
Pe lângă reprezentanții satelor și ansamblurile folclorice maramureșene, la Sighet vin și iubitori ai obiceiurilor strămoșești din alte regiuni ale țării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc.) și din alte țări.
Festivalul se desfășoară sub forma unui alai al satelor și al carelor alegorice care are loc pe străzile orașului. Fiecare formație (îmbrăcată în portul popular specific zonei din care a venit) prezintă un colind, un joc cu măști sau un obicei specific de iarnă. Spre deliciul publicului dracii și personajele mascate, călăreții și căruțele dau savoare evenimentului. După epuizarea momentului paradei, grupurile participante susțin un spectacol de gală, în care își prezintă o parte din repertoriul propriu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.