Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit cu primarii din județ pentru a le prezenta modul în care instituția pe care o conduce va împărți banii veniți de la buget.

Potrivit președintelui Flutur, formula de calcul ține seama de populația ficărei primării, veniturile proprii estimate de Ministerul de Finanțe și impozitul pe venit estimat de același Minister.

„Sunt patru categorii de sume pentru asigurarea bugetelor minime ale primăriilor: nu mai puțin de 12 milioane de lei pe an pe municipiu, nu mai puțin de șase milioane de lei pe an pe orașe și 1000 de lei pe locuitor pe an, pentru o comună, dar nu mai puțin de două milioane de lei pe an. Acestea sunt niște praguri de care trebuie neapărat să se țină seama”, a precizat Gheorghe Flutur. 

Consiliul Județean Suceava împarte în acest an banii, ținând cont de cele patru categorii. Și anume: prima categorie vizează sumele provenite din impozitul pe venit,  adică cota de 17,5% din impozitul pe venit încasat la nivelul fiecărui u.a.t., plus cota de 18,5% din impozitul pe venit prevăzut în legea 273/2006 a Finanțelor Publice.

„Suma pe care trebuie să o repartizăm aici e de 62 de milioane de lei”, a spus Flutur.

A doua categorie, cea mai mare, care cuprinde sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, este de 424,9 milioane de lei.â

„În județul nostru, niciun municipiu nu se încadrează la această categorie de venit, precum nici trei orașe: Humor, Siret,  Vicov și nici șase comune: Coșna, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Sadova, Șcheia și Pojorâta. Deci, nu primesc aceste sume, conform legii în vigoare”, a precizat președintele CJ Suceava. 

A treia categorie vizează  sumele de echilibrare din TVA, 37 de milioane de lei. Acești bani sunt pentru acoperirea diferențelor dintre veniturile proprii plus sumele de la punctul anterior pentru bugete minime, din 2019.

A patra categorie vizează sume provenite din TVA pentru acoperirea sumelor pentru asistența socială, transferată integral prin finanțarea autorităților locale: 54 de milioane de lei.

Trebuie menționat că vineri, 22 martie, consilierii județeni vor aproba, în ședință extraordinară, repartizarea cotelor din impozitul pe venit și TVA către primăriile din județul Suceava.  Astfel deliberativul județean va supune votului proiectul de hotărâre pentru aprobarea repartizării pe unităţi administrativ – teritoriale din Județul Suceava sumei corespunzătoare cotei de 17,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2019″

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.