De multe ori sărim peste micul dejun, exagerăm cu grăsimile sau mâncăm la ore târzii din noapte. Toate aceste obiceiuri cresc riscul de apariție a unor boli.
Și mâncatul emoțional, tot mai prezent în zilele noastre, este un dușman al sănătății.
Foamea emoţională sau mâncatul compulsiv reprezintă nevoia acută de alimente cu valoare nutritivă mică, dar bogate în calorii, de regulă cu un conţinut ridicat de carbohidraţi, sărate sau dulci.
Genul acesta de alimente a primit numele de comfort food. Îngheţată, ciocolată, chipsurile, cartofii prăjiţi, paştele, pizza, prăjiturile, bomboanele, dar nu numai, fac parte din această categorie.
Femeile sunt mai des expuse riscului alimentaţiei emoţionale. Un nivel crescut de cortizol (hormonul secretat în sânge în condiţii de stres) este una din cauzele apetitului exagerat şi incontrolabil, precum şi ale dorinţei de a mânca doar anumite alimente. Dependenţa de mâncare apare mai ales la cei care au un nivel sangvin crescut de cortizol în mod constant ceea ce pare să contribuie la dezvoltarea tiparelor repetitive de alimentaţie emoţională şi la crearea unor mecanisme reflexe de compensare cu mâncare a stresului şi angoaselor. Problema apare mai frecvent la persoanele care sunt supuse unui stres permanent, decât în cazul celor care sunt stresate din motive pasagere.
Mâncatul compulsiv este un semn al perturbării echilibrului emoţional, iar cei ce găsesc în alimentele preferate (mereu nesănătoase, bogate în calorii şi carbohidraţi şi grăsimi săturate, cu mult zahăr sau sare) un suport pentru moral, caută în fapt o formă de consolare sau recompensa.
Mâncatul emoţional poate avea multe manifestări secundare şi poate conduce la perturbarea stării de sănătate, pentru că senzaţia de foame pe fond emoţional reprezintă un cerc vicios: produce o stare care devine o necesitate fără de care nu se poate. Apare o senzaţie de bine pe moment, care în timp este responsabilă pentru perturbări metabolice, psihice şi emoţionale serioase, ducând la supraalimentare, la creşterea în greutate şi la pierderea stimei de sine.
Există soluţii care pot contribui la controlul mâncatului emoţional. Primul pas esenţial este recunoaşterea problemei.
Este indicat să consulți un specialist pentru a găsi o rezolvare pentru această problemă. Tot el își poate recomanda și niște suplimente alimentare (vitamine, minerale sau alţi compuşi cu acţiune nutriţională sau fiziologică) . Aceste suplimente sunt indicate atunci când, din diferite motive, nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică, în susţinerea persoanelor cu o condiţie specială, ori în tratamentul complementar al diverselor patologii.
Mai multe detalii despre mâncatul emoțional găsești AICI!
Lasa un raspuns