Astfel, în perioada 16 august, ora 9:00 – 30 decembrie 2016, ora 16:00, solicitanții de fonduri europene nerambursabile au la dispoziție peste 45,67 milioane de euro pentru proiecte care se încadrează în aria de finanțare a Schemelor GBER și a Schemelor de minimis aferente submăsurilor 4.2 privind procesarea produselor agricole și 4.2a privind procesarea produselor din sectorul pomicol.
Schemele de ajutor de minimis se adresează întreprinderilor, indiferent de forma de organizare, care au optat (la depunerea proiectului pe schema GBER) pentru finanțarea costurilor generale ale proiectului prin schema de minimis și beneficiază de sprijin financiar acordat prin schemele GBER, aferente submăsurilor 4.2 şi 4.2a, adică au încheiat un contract de finanţare cu AFIR. Depunerea cererilor de finanțare aferente Schemei de minimis, se va realiza numai după contractarea proiectului aferent Schemei de ajutor de stat GBER.
Depunerea proiectelor se va realiza on-line prin intermediul modului on-line de pe portalul AFIR, în limita fondurilor disponibile, în perioadă în care este deschisă sesiunea de primire a cererilor de finanțare, indiferent de programul de lucru al Agenției.
Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții au la dispoziție Ghidul Solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, www.afir.info, la secțiunea „Investiții PNDR”, în pagina dedicată respectivelor submăsuri. 6
Schemă GBER aferentă submăsurii 4.2 – procesarea produselor agricole
Schema de ajutor de stat GBER şi Schemă de ajutor de minimis „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole”, aferentă Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole.”
Alocare pentru sesiunea 2016: 37.500.000 euro Schema GBER 4.2; 4,170 milioane de euro;
Fondurile acordate pentru finanțarea unui proiect este de 1.000.000 Euro/proiect pentru IMM în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanț alimentar integrat; 1.500.000 Euro/proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanț alimentar integrat; 2.500.000 Euro/proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanț alimentar integrat.
Valoarea maximă a sprijinului: 50% din totalul cheltuielilor eligibile – maxim 2,5 milioane euro.
Beneficiari eligibili vor fi persoanele fizice autorizate, societăţi comerciale și cooperative agricole
Schemă GBER aferentă submăsurii 4.2a – procesarea produselor din sectorul pomicol
Schema de ajutor de stat GBER şi Schemă de ajutor de minimis „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii, inclusiv în sectorul pomicol, pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole”, aferentă Submăsurii 4.2a „Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol.”
Alocare pentru sesiunea 2016 este de 3 600.000 euro Schema GBER 4.2a și 400.000 de euro Schema de minimis. Fondurile acordate pentru finanțarea unui proiect: întreprinderi micro şi mici – 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat; 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat; întreprinderi mijlocii (inclusiv forme asociative) – 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat; 1.100.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat; întreprinderi mari (inclusiv forme asociative) – 1.500.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat.
Producerea de băuturi alcoolice
Investițiile legate de producerea de băuturi alcoolice din produse agricole cuprinse în Anexa 1 la tratat vor fi sprijinite doar în cazurile microîntreprinderilor și formelor associative (grupuri de producători și cooperative), iar sprijinul va fi limitat astfel: 200.000 de euro pentru microîntreprinderi și 300.000 de euro pentru formele asociative. Valoarea maximă a sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Astfel, pentru un proiect se pot obţine până la 1,5 milioane euro, în funcţie de tipul întreprinderii şi investiţia propusă.
Lasa un raspuns