În vremuri în care fără voia noastră devenim tot mai pragmatici si mai individualiști,  puţină lume știe că în Romania există voluntariat bazat pe legături de prietenie ce dăinuie de peste 30 de ani între oameni pe care îi despart peste 2 000 de kilometri. Așa se întâmplă cu marea familie ASAP (Association Sevriolaine d’Aide et de Partage, sau in varianta ei autohtona,  Asociatia Suceveana de ajutor si prietenie) care a luat naștere în urma operațiunii « Salvati satele romanești » demarate in anul 1989, atunci când satul Iacobeşti a fost luat sub aripa protectoare a comunei Sevrier pentru a împiedica astfel distrugerea acestuia de către comuniști. De peste 30 de ani, ca un arc peste timp, locuitorii satului francez desfăşoară acţiuni menite sa acorde locuitorilor din Iacobeşti nu numai un sprijin material, ci şi o educare a spiritului civic, în special in cazul tinerei generații. Acest lucru a fost posibil si datorită unor sejururi de imersiune lingvistică şi culturală acordate începând din anul 1998 studenților francofoni ai Universitatii «Ștefan cel Mare» din Suceava, prin intermediul celor 48 de burse SILC oferite pana in prezent.

ASAP: 30 de ani de înfrăţire – 30 de ani de prietenie franco-română

 

ASAP este o Asociaţie franceză constituită în baza legii din 1901 al cărei scop prevăzut în statut este : « de a veni în sprijinul persoanelor care suferă sau au suferit prejudicii fizice sau morale oricare ar fi cauzele lor,  în limita mijloacelor, a posibilităţilor şi a competenţelor sale». Finanţarea acţiunilor pe care le întreprinde Asociația franceza se face prin: cotizaţii ale membrilor şi diverse donaţii, subvenţii comunale şi departamentale pe proiecte, apeluri la generozitatea publică pentru acţiuni punctuale, dar şi prin beneficiile realizate cu ocazia manifestărilor anuale organizate de către ASAP : ceaiul dansant organizat în luna ianuarie a fiecărui an, vânzarea de ouă încondeiate româneşti in duminica Paştelui, Târgul de la Sevrier sau “La Brocante”, organizat în prima duminică din august, participarea la Sărbătoarea Recoltei sau “la fete du Terroir”, din octombrie si Ziua Solidarităţii din decembrie.

Asociaţia română, fondată în 2004, asigură pe plan local legătura cu ASAP Sevrier. Este alcătuită din primele persoane întâlnite în 1990, care au rămas fidele asociaţiei şi din tânăra echipă provenind din beneficiarii burselor SILC. Aceasta joacă un rol primordial în acţiunile hotărâte de ASAP Sevrier prin punerea lor în practică. ASAP România asigură printre altele traducerea pe durata misiunilor franceze, gestionează implementarea acțiunilor locale, pregăteşte pachetele de Crăciun pentru elevii Școlii din Iacobeşti si organizează în fiecare an un concurs de pictură pentru talentaţii copii de la grădinița si școala primara.

În timp, legătura creată intre membrii ASAP din Franța si cei din România a devenit trainică și prolifică, iar una dintre cele mai mari realizări ale Asociației a fost construirea și punerea în funcțiune a unui nou punct sanitar în Iacobeşti, sătenii nemaifiind astfel nevoiți sa parcurgă 10 km până la cel mai apropiat dispensar. Pe lângă această amplă acțiune, în Romania ASAP-ul a facut posibile racordarea la rețeaua de apă potabilă a comunei Grănicesti, dotarea materială a şcolii din Iacobesti,  construirea toaletelor în interiorul școlii și finanțarea unui loc de joacă în curtea școlii pentru copiii din sat.

Pentru ASAP, satul Iacobești a devenit anul acesta un loc de întâlnire a membrilor asociației franco-române, pentru a sărbători cei 30 de ani de înfrăţire la Hramul satului, Asociația organizând un spectacol folcloric cu fanfara „Trandafirul” din Calafindești si Ansamblul Folcloric „Flori Vicovene” împreuna cu solista Ana-Maria Roman, pentru a marca  prietenia franco-română. La această manifestare primarul comunei Granicesti, Gheorghe Nuţu, a acordat o diplomă de onoare Asociației franceze, reprezentată de preşedintele Jean-Marie Cardinet şi de fostul primar din Sevrier şi senator Pierre Herisson, ca semn de recunoaștere a contribuției deosebite adusă în domeniul administrativ, al sănătății și al educației, cât și pentru promovarea remarcabilă a spiritului voluntariatului în perioada 1989-2019.

„Îmi pare bine că mulți dintre primii veniți din Franța sunt și astăzi aici. Îmi doresc să continuăm această colaborare, nu vreau să ne oprim la 30 de ani, și sper să ne întâlnim cât mai des”, a spus primarul comunei Grănicești, Gheorghe Nuțu.

De asemenea, delegația franceză a oferit autorităților locale un cadou.

„Este o mare plăcere să revăd fețe și chipuri cunoscute, mai ales de a-i revedea pe cei care, acum 30 de ani, erau copii și acum sunt adulți. Parcă îi revăd cu căciulițele lor, în curtea școlii, iar astăzi sunt părinți sau viitori părinți ai copiilor din Iacobeși. Pot spune în numele tuturor membrilor ASAP din Franța că avem aici o a doua familie. Sper că vom face în continuare multe lucruri împreună”, a spus Pierre Herisson, fostul primar din Sevrier şi senator Pierre Herisson, care i-a înmânat primarului din Grănicești cadoul trimis de actualul primar din Sevrier care nu a putut fi prezent la eveniment.

În semn de solidaritate şi comuniune membrii ASAP francezi şi români au ales să îmbrace portul popular românesc şi să participe la slujba religioasă oficiată de preotul paroh Marius Ungureanu.

„Mulțumim ASAP-ului din Sevrier că există, că este prezent tot timpul la Iacobeşti prin ceea ce a realizat pentru locuitorii satului și că și-a găsit voluntari inimoși în Asociația din Suceava!”, a spus Daniela-Irina Melisch, preşedintele ASAP Suceava.

Cei prezenți și-au dat mâna și s-au prins în horă dovedind că prietenia nu are limite și naționalitate, ci doar intenții bune.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.