Președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Geani Leonte, a prezentat un bilanț pe anul ce se apropie de final. Acesta s-a arătat mulțumit de realizările de anul acesta, menționând totodată că, există loc și de mai bine.

„Înainte de începutul unui an nou cred că, de obicei, este normal să întoarcem o privire spre anul care tocmai se încheie. Putem afirma că am parcurs o perioadă marcată de confruntări şi schimbări în viaţa politică, cu promisiuni onorate dar și neonorate faţă de sistemul învăţământului, fapt ce denotă o lipsă de omogenitate şi mai ales, o lipsă de viziune coerentă şi unitară pentru reformarea întregului sistem.În anul 2015, prioritatea numărul 1 a Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava a fost redresarea situației umilitoare în care se găseşte personalul nedidactic, datorită salarizării. În şedinţa de Birou executiv a ASI Suceava, din data de 30 ianuarie, am hotărât ca personalul nedidactic din judeţ să primească un ajutor material înaintea sărbătorilor de Paşti. Ne-am ținut de cuvânt și am acordat personalului nedidactic tichete cadou în valoare de 53.000 lei. Eforturile noastre legate de creșterile salariale au dat roade și putem afirma că am reușit cea mai mare creștere salarială pentru personalul nedidactic din 1900 până în prezent, adică 27%. Și personalul didactic și didactic-auxiliar beneficiază de o creștere salarială semnificativă, chiar dacă etapizat obținută, de 25%. Prin aceste măriri salariale am demonstrat unitate și capacitate de negociere pentru că ele au fost obținute fără nici măcar o zi de proteste”, a declarat Geani Leonte.
Reprezentantul ASIS a amintit și despre situația administrativă de la Rădăuți, pe urma căreia au avut de suferit și cei din învățământ.
„O situație inedită a apărut în luna iunie a anului care tocmai se încheie, la Rădăuți unde primarul a fost suspendat iar Consiliul local dizolvat. Aceasta ar fi însemnat ca personalul din educație să nu-și poată încasa salariul pentru ultimele două luni ale anului, inclusiv sumele cuvenite din sentințele judecătorești. În nenumărate rânduri, problema din Municipiul Rădăuți a fost adusă la cunoștința Instituției Prefectului, la cunoștința Ministerului Finanțelor Publice, a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și a Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Și aici efortul nostru a fost unul de succes pentru că situația a fost deblocată la începutul lunii octombrie”, a subliniat Geani Leonte.
Birocrația, o altă problemă a celor din acest sistem a fost diminuată.
„În anul care tocmai se încheie în nenumărate rânduri, cu diferite ocazii am criticat birocratizarea excesivă a sistemului de învățământ și am cerut diminuarea ei. În data de 16 noiembrie a fost semnat Ordinul care prevede diminuarea numărului comisiilor permanente din unităţile de învăţământ preuniversitar la şapte”, a spus președintele ASIS.

Schimb de experiență

”Un eveniment istoric pentru Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava s-a desfășurat în perioada 23 – 27 iulie 2015, pentru că am primit prima vizită delegații străine la Suceava, în toată istoria de 25 de ani ai sindicatului nostru. Această vizită se înscrie în contextul mai amplu al unui parteneriat pe termen lung, definit prin Acordul Cadru de Parteneriat semnat de președinții celor două organizații (dl. Simion HANCESCU și dl. Hesham RADWAN), la Cairo, în 25 octombrie 2014. Ne dorim ca sindicaliști suceveni, membri ai ASIS Suceava, să aibă contact cu sindicaliști egipteni, să avem schimburi de idei, să ne cunoaștem specificul și să învățăm împreună despre noi”, a spus Geani Leonte.

„Spartachiada Profesorilor”

„Devenit tradiție, am continuat proiectul „Spartachiada Profesorilor”, cu ediția a III-a, acţiune unică pe plan naţional care a avut un larg ecou în rândul participanţilor, dar şi a mijloacelor media din judeţ şi la nivelul ţării. Suntem mândri că suntem promotorii unui eveniment de succes”, a transmis Geani Leonte.

25 de ani de sindicat la Suceava

„În 27 noiembrie, în prezenta unor invitați de seamă și într-o atmosferă caldă, am sărbătorit 25 de ani de sindicalism în învățământul sucevean! 25 de ani în care am căpătat experiență și care ne dau imbold pentru întreaga activitate din viitor. Suntem mai uniți ca niciodată! Dimensiunea pe care Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a atins-o se datorează și seniorilor mișcării sindicale sucevene, pentru că ei, formatorii, au meritul principal că au știut să dezvolte o activitate socială total diferită de ceea ce exista înainte de 1990. La acest ceas aniversar, am lansat prima publicație din istoria învățământului sucevean: Cuvântul Sindicatului. Este o publicație lunară de informare şi opinie sindicală, cu ISSN, și care poate fi folosită de colegii noștri care doresc să-și facă publice creațiile.O constantă a anului 2015 a fost intervențiile și aparițiile în presă, televiziune, radio, în cadrul Reuniunilor manageriale în care am expus problematica învățământului românesc cerând eliminarea finanțării per elev, stabilirea unui traseu al finanțării care să nu depindă de administrația locală, depolitizarea învățământului, organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și directori adjuncți, debirocratizarea educației, corelarea programelor școlare cu cerințele de pe piața muncii și respectarea demnității de dascăl.Un demers întreprins de FSLI, însă nefinalizat, se referă la legea salarizării, prin care oamenii şcolii ar fi obţinut o creştere salarială de 100%, eșalonată pe o perioadă de patru ani, pornind de la 2.600 de lei pentru un profesor debutant şi ajungând la 6.500 la final de carieră.În finalul anului 2015, lucrurile s-au complicat și Legea salarizării a fost abandonată și de aceea credem că ea trebuie să devină prioritatea numărul 1 a ASI Suceava și FSLI.Desigur că ar mai fi multe de spus, probleme în învăţământ sunt multe şi greu de rezolvat, dar împreună şi numai împreună, vom reuşi în anul care vine să mai facem câţiva paşi în rezolvarea doleanţelor noastre”, a declarat Geani Leonte.
Președintele ASIS a mai amintit și de alte proiecte pe care, cu interes și dedicare, le-a dus la bun sfârșit.
”Venind în întâmpinarea slujitorilor şcolii, care, în afara orelor de la clasă, doresc să-şi exprime gândurile în scris, am înființat, în 28 martie 2015, Cenaclul literar al Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava. Sperăm că el va deveni o nouă voce în peisajul literar sucevean și că va avea un ecou deosebit pentru iubitorii cuvântului.Semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelului fiecărei unități școlare a fost o prioritate în anul 2015. Pentru a veni în sprijinul directorilor și liderilor de sindicat din unitățile școlare, ASI Suceava a trimis în școli setul de documente care trebuie întocmite pentru a avea un CCM în fiecare școală.Un alt lucru de amintit este faptul că în Comisia Paritară de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava am reuşit să punem în discuție în CA din fiecare unitate școlară, acordarea sporului de doctorat.Și anul acesta, oferta de bilete și tratament s-a dovedit atractivă pentru ca au fost cereri cu aproximativ 10% mai multe față de anul 2014.În cea mai mare parte, am reușit să uniformizăm în întreg judeţul suma acordată, din partea sindicatului, ca ajutor material la nevoie. Mai sunt unele situaţii pe care ne-am propus să le rezolvăm cât mai repede în anul care vine. Gama extinsă și valoarea ajutoarelor materiale pe care le acordăm sunt printre cele mai mari din țară”, a conchis președintele ASIS Suceava, Geani Leonte.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.