Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, sâmbătă, 19 septembrie, a.c., la inaugurarea lucrărilor murale restaurate, realizate în interiorul Bisericii „Învierea Domnului”, a Mănăstirii Sucevița, alături de ministrul culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu.  Flutur a ținut să îi mulțumească acestuia pentru inițiativa de a accelera și a finaliza restaurarea acestei picturi.

„Sunt convins că a făcut-o ca un om care știe bine ce înseamnă Suceava, ca un om al locului. Și 20 de ani a fost un pic cam lungă perioada până s-a finalizat. Mai ales că așteaptă la rând și alte monumente din Suceava. Iar noi trebuie să ne gândim că finanțarea trebuie să fie ceva continuu, pentru că aceste monumente sunt ca niște ființe vii care au nevoie de întreținere în fiecare zi. Cred că nimic nu e prea mult să ne gândim să nu fim zgârciți din bugetul național sau din alte fonduri pentru a ajuta mănăstirile”, a spus Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene a adăugat că în calitate  de președinte al Consiliului Județean Suceava recunoaște faptul că aceste mănăstiri și cele opt monumente UNESCO pe care le are Bucovina sunt coloana vertebrală pe care s-a așezat această zonă.

„Înseamnă unitate de credință a oamenilor, înseamnă dezvoltare. Şi aș vrea să remarc, în ultimii ani, în jurul acestor mănăstiri s-a dezvoltat o adevărată industrie de turism. Aceste mănăstiri funcționează ca un magnet pentru turism. Iar cei care le-au făcut, ctitorilor despre care vorbim și îi pomenim trebuie să le aprindem des câte o lumânare și să le mulțumim pentru ce au făcut. Uitați-vă peste ani ce efecte sunt. Câtă lume vine și ne calcă pragul. Şi de aceea îmi amintesc cu plăcere că acest monument UNESCO a fost recunoscut ca monument UNESCO în urmă cu 10 ani, în august 2010, când eram președinte de Consiliu Județean în primul mandat. Pentru că celelalte șapte monumente UNESCO din Suceava au fost recunoscute cu 17 ani mai repede, în 1993”, a spus Flutur.

Șeful administrației județene a amintit și de faptul că mănăstirea Sucevița a fost inclusă și în proiectul Consiliului Județean, inițiat de el, „Clopotele Bucovinei”.

„Un proiect care a însemnat ca în ziua de Paște să proiectăm pe niște ecrane mari și să transmitem prin difuzoare clopotele de la mai multe mănăstiri din frumoasa Bucovina. Iar Sucevița are clopote de la vremea când a fost construită, la 1588 – 1600. Și ce este interesant, este ecoul. Mai ales iarna, pe zăpadă, clopotul este dublat de acest ecou al muntelui, iar sunetul se întoarce excepțional. Ne mândrim cu Sucevița, o perlă de excepție a noastră, iar noi cei care suntem trecători prin administrație încercăm să amenajăm drumuri, trasee, ca să vină cât mai mulți turiști. Felicitări domnule ministru și așteptăm pictura exterioară să fie refăcută. Și să începeți cu Scara virtuților pentru că Bucovina are de urcat”, a conchis Gheorghe Flutur.

One Response

  1. Mugur_Ciumică

    „Felicitări domnule ministru și așteptăm pictura exterioară să fie refăcută. Și să începeți cu Scara virtuților pentru că Bucovina are de urcat”, a conchis Gheorghe Flutur.
    Un discurs mai penibil și mai imbecil decât acesta ar fi putut să-l țină,de exemplu,Romulus Zăroni sau Gheorghe Falcă, sau Luhan, sau Bogdan Ghiorghiu (eu așa știu că se scrie corect numele acestuia…) sau alți câțiva corifei sau antemergători ai spiritului public marțafoistic…
    De ce să fie „ refăcută” pictura exterioară,când aceasta este singura dintre cele protejate, inclusiv de către UNESCO,care nu are nevoie de așa ceva,deocamdată? Să fie,eventual,abțibildurată,așa cum știți voi să faceți,așa cum ați tuflit voi monumente de for public,in centrul Sucevei,oul rutean și molia inaripată,din fibră de sticlă,ca să se poată „restaura„ cu șpaclul ? Credeți că se ivește la orizont perspectiva zemoasă a unor studii de fezabilitate,ca la poduri,șosele,autostrăzi/drum expres,cârciumi?
    Dar de ce are,Oberförster,Bucovina de urcat pe Scara virtuțior? Aia nu e ce credeți voi,nu e o scară rulantă care te duce la vârful ierarhiilor politice,nu e nici un clasament al zonelor turistice,nu e nici ilustrarea simbolică a unui concurs de traseism politic! Oare ce simte stareța care se află lângă niște neghiobi care îi insultă și credința și știința de carte și toate cele ale credinței sale ortodoxe?…
    Despre ”Scara dumnezeiescului urcuș”,despre „Scara” scrisă de Sf. Ioan Scărarul,abulicul gauleiter blocat pe cele 100 de cuvinte despre asfalt și toate ale mațului gros ar fi aflat suficient de multe cât să tacă la acest moment care nu este din lumea lui,nu era necesar să-l intrebe nici pe ministrul impostor care se uită și el ca curca-n lemne la ceva ce nu apare pe bancnotele și cardurile de sănătate&virtute cu care umblă el,nici pe sticla de vodcă de la Orizont-Burdujeni,trebuia doar să se uite, 30 de secunde ,pe bibliotecile din telefonul său… Din minimă decență,din minim respect pentru alegătorii cărora le fură votul cu abilitățile hoților de portofele sau ale artiștilor de la alba-neagra!
    Mai mult,pictura interioară care a fost restaurată timp de 20 de ani,nu a fost adusă la o stare apropiată de cea originară ca să îți procure dumitale satisfacții comerciale,mulți turiști,hai/marș în Bukowina,poze de grup cu papagli de codru politic,nu…Agenții dumitale electorali, și nu numai,nu ți-au spus că scopul pentru care bisericile manastirilor erau pictate era ,mai ales,unul foarte elevat și stimabil – lumea nu știa carte la data la care erau zugrăvite,credincioșii se uitau la imagini și aflau ceea ce s-ar fi aflat,in alte condiții,citind din cărțile sfinte ale credinței ortodoxe…Strămoșii locuitorilor din Sucevița și împrejurimi nu făceau nici turism nici ecumenism mercantil,de tip penticostal,mergând la biserică,ei se aflau în contact cu mesajul Scripturilor…
    Ecumenism mercantil,pentru că de ani buni,dar în special sub mandatele sale de pădurar incuiat,o anumită ocultă neoprotestantă tinde să pună mâna pe mânăstirile noastre,să facă din ele si cu ele un fel de asociere in participațiune,adecă puneți voi mânăstirile cu toate cele ale excepționalului brand spiritual și cultural că noi punem mâna și mai punem dughenele din parcări și casele de bilete,ca să iasă banul en gross și en detail,vă arătăm noi cum…
    Pe vremea in care domnul Flutur era in primul partid pe care i l-a scos viața in cale,adecă in PCR,circula un banc:Cum se împart oamenii? Oamenii se împart în oameni buni,oameni răi,și șoferi…
    Acuma la al 3,14-lea partid prin care a trecut,se poate spune și așa: Cum sunt oamenii? Oamenii sunt așa: oameni buni,oameni răi,și pădurari…
    Pentru că ei au lumea lor mică dar grasă,plină de bani,pădurea plătește,averea se măsoară cu kliupa,știința de carte este bună cât să poți citi și socoti ca să ieși în avantaj din măsurători,unde să pui kliupa…
    Cum cască gura,se simte imediat că dumnealui este din branșă,iar imprejurarea că se înconjoară de exemplare de lux ale prostiei și cupidității,ale neamprostiei ,ale imposturii și kurvăsăriei politice, doar subliniază cele de mai sus,ca dovadă că lumea este complexă și colțuroasă, mai ales, in toate cele de joasă extracție,ale mârlăniei cotidiene,ale flegmei cu care suntem loviți între ochi, pentru ca nu cumva să greșim căsuța de pe buletinul de vot d.p.d.v. cromatic dar și alfabetic…

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.