Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost prezent la Lvov la o reuniune regională la care au participat reprezentanți de la nivel guvernamental și regional din Ucraina, Polonia și România.

„Baza discuțiilor de la Lvov s-a axat pe proiectele transfrontaliere unde a fost prezentată experiența pozitivă Suceava-Cernăuți între sudul și nordul Bucovinei. Până acum am avut 12 proiecte din care 8 în perioada de preaderare și 4 după aderare. Acum avem în pregătire 13 proiecte din mai multe domenii: infrastructură rutieră, trecerea frontierei, educație, situații de urgență, mediu de afaceri, patrimoniu cultural”, a declarat acesta.
Președintele CJ Suceava a subliniat faptul că toate regiunile participante din Ucraina, voievodatele din Polonia au fost de acord să susțină lansarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru realizarea coridorului est-carpatic de la Marea Baltică la Marea Neagră.
„Am prezentat faptul că România a inclus în Master-Planul General de Transporturi tronsonul care ar trece pe teritoriul țării noastre. Practic UE a acceptat acest traseu. Cu toții am căzut de acord că e necesar acest proiect pentru că un număr tot mai mare de cetățeni europeni circulă pe acest coridor nord-sud iar numărul lor ar putea fi și mai mare. Președintele regiunii Lvov, Olecsandr Hanushchyn, a venit cu propunerea realizării unei infastructuri CFR pe ruta Lvov-Suceava-București având ecartamentul caii ferate românești. Am discutat cu cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale din Ucraina și am solicitat să găsească o soluție pentru pentru se putea deschide punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna. E vorba de infrastructura pe partea ucraineană. Am hotărât ca acest grup interregional să se întâlnească în ianuarie 2018 pentru a discuta despre problemele populației din zona munților Carpați, din aceste regiuni. Vom discuta un proiect cultural referitor la civilizația huțulă care se regăsește în zona Carpaților în toate aceste regiuni”, a mai declarat Gheorghe Flutur.
La întâlnire a fost prezent și președintele Regiunii Lugansk care a spus că dorește să dezvolte o cooperare cu regiunile din estul Ucrainei, din Polonia și România.
Am subliniat în discursul meu faptul că eu cred că și România și Polonia vor susține drumul Ucrainei către Uniunea Europeană. La întâlnirile viitoare vor fi invitați europarlamentari precum și comisari europeni”, a conchis Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.