Creştinii ortodocşi sărbătoresc joi, 13 iunie, Înălţarea Domnului, sărbătoare care are loc în fiecare an la 40 de zile de la Învierea Domnului.

Înălţarea Domnului este o sărbătoare creştină care marchează încheierea prezenţei fizice a lui Iisus Hristos pe pământ şi ascensiunea  sa la cer. Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Cei din urmă, conform doxologia.ro, le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceştia să nu se lase copleşiţi de durerea despărţirii. „Mântuitorul şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta s-a înălţat la cer, în timp ce un nor l-a făcut nevăzut pentru ochii lor”, conform sursei citate de Click.

Tradiții și obiceiuri pentru Înălţarea Domnului

În unele zone, se păstrează tradiţia să se consume alimente care au fost binecuvântate de către preot în timpul slujbei de Înălţare.

În această zi, oamenii se salută cu vorbe speciale, folosind cuvintele „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!” timp de 10 zile.

Astăzi nu se coase, nu se ţese şi nu se croieşte, nu se spală, nu se fac treburi grele la câmp sau în gospodărie, nu se mătură în casă sau în curte.

Gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an, iar vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom.

Totodată, gospodinele agaţă leuştean la porţi şi ferestre, pentru a ţine strigoii la distanţă. Oamenii poartă frunze de nuc şi leuştean la brâu, pentru că aşa a avut şi Iisus Hristos când s-a înălţat la ceruri.

În unele regiuni ale ţării se obişnuieşte să se împodobească toate casele cu crenguţe de paltin.

Tot de Înălţarea Domnului se obişnuieşte să se dea de mâncare animalelor din gospodărie pâine sfinţită, pentru a le proteja şi a asigura sănătatea şi fertilitatea lor.

În această zi nu este bine să împrumuţi obiecte sau bani, deoarece se crede că astfel îţi dai norocul şi binecuvântarea, scrie b1.ro.

Rugăciune în ziua praznicului Înălțării Domnului

Potrivit creștinortodox.ro, în această zi este bine să rostim rugăciune:

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

One Response

  1. Adevarat ca s-a Inaltat!

    de unde stiti voi asa bine randuielile astea amestecate cu superstitiile?
    ati facut un ghiveci.
    Inaltarea Domnului, aceasta mare sărbătoare a lumii, chiar nu are legatura cu norocul.
    cine a fost zeul noroc?
    ce legatura are norocul cu crestinismul?
    haideti, macar oleaca, sa nu mai vorbim inexactitati.
    se tot scrie de noroc si de diverse treceri in nefiinta. pur si simplu gresit. exprimări nefericite si gresite.
    la fel cum Sarbatoatea Pastilor este scrisa de multi la singular.
    este gresit paste, corect este Pasti.
    asa apare indemnul paste fericit!
    ‘om avea noi multe pășuni, dar sa lasam oitele cu pascutul si noi sa ne vedem de credinta cea dreapta, nu de diverse superstitii.
    comunismul si cenzura oficiala au plecat, hai sa ne informam corect.
    intrebati un preot si va lamuriti!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.