Cea mai mare reţea de trafic de persoane din România a fost destructurată. O poveste de film, anchetată de procurorii DIICOT şi agenţii FBI, iese la lumină. Sute de oameni, printre care şi copii, au fost trimişi ilegal în America, pe la graniţa cu Mexic. Interlopii români le cereau mii de euro, apoi îi obligau să fure, iar pe femei să se prostitueze, ca să-şi plătească datoriile. Cei care călcau strâmb erau ucişi. Capul grupării a fost prins în Mexic, unde îşi făcuse o avere de zeci de milioane de dolari.

Înarmaţi cu lopeţi, jandarmii descind pe un domeniu de lux din Craiova. În curtea vilei cât un bloc, sub pământ, găsesc mai multe dispozitive electronice, bani, pistoale, carduri şi documente. Şase maşini de lux şi 35 de mii de euro ajung în custodia procurorilor. Când le confiscă, începe scandalul.

S-au efectuate 14 percheziţii la locuinţe deţinute de interlopi

În total, anchetatorii răscolesc 14 adrese din Dolj şi Bucureşti. Una dintre cele mai mari reţele de crimă organizată din România este destructurată. Cinci suspecţi sunt aduşi la audieri, la sediul DIICOT din Capitală. Alţi trei sunt ridicaţi simultan din Mexic, Italia şi Indonezia. Autorităţile române colaborează cu agenţii FBI într-un dosar-mamut, deschis încă din anul 2012.

Capul reţelei, zis Rechinu’, a dat explicaţii autorităţilor mexicane. Membrii clanului acţionau sub comanda lui. Ancheta vizează, în primul rând, traficul de persoane pe ruta România-Mexic-Statele Unite.

Unul dintre martorii atrocităţilor povesteşte că „profitau de naivitatea tinerilor, uneori minori, uneori majori, iar cei care erau majori primeau acte ca fiind minori şi erau duşi în străinătate pentru a fura, pentru a sparge magazine, pentru a face jafuri. Se ajungea inclusiv la prostituţie. Fetele frumoase erau duse la prostituţie, iar cele urâte se ocupau de furturi„.

Victimele ajungeau în America sărind gardul de la graniţa cu Mexic. Un drum pentru care o familie trebuia să le plătească traficanţilor zeci de mii de euro. Îndatoraţi şi şantajaţi de interlopi, românii erau obligaţi să păstreze tăcerea. Altfel, primeau ameninţări cu moartea, arată stenogramele obţinute de procurori.

Fiecare membru al reţelei era supravegheat. Anul trecut, unul dintre ei a fost asasinat în Cancun. Interlopii l-au împuşcat prin luneta maşinii sale.

Reţeaua avea legături şi printre autorităţile mexicane şi americane. Ca să treacă graniţa, românii erau ajutaţi de vameşi corupţi. Aveau şi o parolă: MAYA, de la misterioasa civilizaţie mayaşă.

Acelaşi martor spune că „ar fi bine să se intervină şi pe lângă autorităţile din Dolj, pentru că nu s-ar fi putut face nimic fără complicitatea celor de la noi„.

Gruparea de interlopi l-a avut sub control inclusiv pe Claudiu Răducanu

Potrivit unor surse, membrii grupării câştigau zeci de milioane de dolari de pe urma victimelor traficate, dar şi mai mulţi bani îi făceau din infracţiuni informatice.

Liderul grupării, Rechinu’, coordona frauda informatică din Mexic. Bărbatul avea mai multe firme specializate în montarea de bancomate şi asigurarea mententaneţei lor. Cele mai multe erau amplasate pe litoralul mexican, frecventat de milioane de turişti în fiecare an.

Acolo, după retragerile de la bancomat, membrii clanului foloseau anumite dispozitive electronice prin care clonau datele cardurilor folosite. Ultimul pas era acela de a forma echipe care se deplasau în state precum SUA, India, Paraguay şi Indonezia, de unde retrăgeau ilegal sumele de bani existente în conturile bancare ale turiştilor.

Printre cei care se ocupau de carduri, s-a numărat şi celebrul fotbalist Claudiu Răducanu, fost atacant al Stelei. În 2014, a fost prins în flagrant şi condamnat la închisoare în Mexic pentru fraudă bancară. Două luni a stat după gratii.

Cu banii obţinuţi fraudulos, Rechinu’ şi-a construit adevărate imperii imobiliare, spun procurorii. Pe plaja din Cancun, a ridicat două blocuri de câte 28 de etaje. În Brazilia, a achiziţionat mai multe terenuri de zeci de milioane de dolari, iar în Craiova a construit alte două blocuri şi intenţiona să facă şi un hotel.

Martorul spune că „banii şi valorile sub formă de aur sunt ascunse acum pe terenuri aflate la mare distanţă de Craiova, locuri cunosute de ei, bineînţeles, sub forma unor fâşii de chestii crescute prin lanuri de grâu sau sub un anume copac„.

Migraţia românilor pe la frontiera dintre Mexic şi America a devenit un fenomen în ultimii ani. În 2018, Poliţia de Frontieră din State a prins de două ori mai mulţi români intraţi ilegal decât cubanezi. În ianuarie, preşedintele Donald Trump a cerut explicaţii la graniţă.

Un bebeluş din România a fost cel mai mic copil separat de părinţi, la granita Statelor Unite cu Mexicul, din cauza politicii anti-imigraţioniste a preşedintelui american. Avea doar 4 luni când a fost prins alături de părinţii care intenţionau să ceară azil politic acolo. După un scandal internaţional, copilul a ajuns înapoi la familia sa.

Sursa: Observator

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.