Ministrul Secretar de Stat în Ministerul Mediului și Pădurilor, suceveanul Gelu Puiu, a acceptat să răspundă la câteva întrebări reporterilor SUCEAVAL!VE. Vă invităm să citiți în materialul următor interviul realizat cu Gelu Puiu.

puiu-gelu

Reporter: Cum ați primit vestea ca ați devenit Secretar de Stat, realizați ce responsabilitate presupune?

Gelu Puiu: De responsabilitate nu am fugit niciodată. Însă da, este o răspundere foarte mare, deoarece şi obiectivele pe care le-am stabilit sunt foarte importante. Aici mă refer la faptul că eu am în vedere problematica pădurilor şi valorificarea fondului cinegetic al României.

La venirea mea în minister, am găsit foarte multe proiecte demarate de către domnul deputat Mugur Cozmanciuc, de când era domnia sa Secretar de Stat, pe care împreună cu doamna ministru Lucia Varga ne dorim să le finalizăm. Prima prioritate este clar Codul Silvic, care trebuie să fie de aşa natură încât să vegheze la gestionarea responsabilă a fondului forestier.

Principala preocupare este integritatea pădurilor româneşti. Printre cauzele tăierilor ilegale de arbori, în România se află şi existenţa a 500 mii ha de pădure neadministrate, unde nu există pază a pădurilor, inexistenţa unor date clare asupra a cât se taie în România, pregătirea incompletă în anumite cazuri a personalului silvic, lipsa de cooperare între domeniul silvic şi alte instituţii, existenţa mai multor forme de valorificare a lemnului, fără un sistem de monitorizare bine structurat. Ei bine, de la aceste realităţi, plecăm în construirea unui nou Cod Silvic şi a modificării legii contravenţiilor.

Campaniile de împăduriri, în special în zonele deşertificate şi construcția perdelelor forestiere, sunt alte priorităţi pe care nu avem voie să le ignorăm.

R: Care sunt cele mai urgente decizii care trebuie luate la nivelul județului Suceava?

G.P: Judeţul Suceava, alături de Caraş Severin, este un judeţ mai aparte, din perspectiva faptului că aici este vorba de o densitate mare, atât de pădure, cât şi de ingineri silvici, şi cu siguranţă trebuie să avem în vedere politici publice, pentru eficientizarea gestionării durabile a pădurilor.

De asemenea, expertiza profesorilor de silvicultură de la universitatea noastră trebuie valorificată în strategiile naţionale din domeniul forestier.

Ecosistemul naţional fundamental, care este pădurea, indiferent de proprietarul unor suprafeţe împădurite, necesită azi, mai mult ca oricând, norme, reguli de gospodărire şi regenerare unitare, ferme, severe: tehnic, legislativ, administrativ, juridic, şi vorbesc de toate acestea în contextul în care vedem că România se confruntă cu schimbări climatice.

Cu alte cuvinte, misiunea autorităţii de stat în materie silvică este de a propune, a statua şi a aplica un set de reguli şi norme prin care pădurile, repet, indiferent de vremelnicul lor deţinător, să fie gospodărite cu simţ de răspundere şi într-un sistem unitar, coerent şi salvator. Acesta e, de fapt, şi sensul intervenţiilor şi demersurilor doamnei ministru Lucia Varga, cărora nu pot decât să mă alătur.

Imediat ce ministrul Secretar de Stat va ajunge la Suceava, vom încerca să luăm legătura cu dumnealui, pentru un interviu video, în care să detaliem problema pădurilor din județul nostru, însă și cum se văd lucrurile din interiorul ministerului, comparativ cu ce se găsește concret în teren. Şi spunem asta pentru că Gelu Puiu are experiență de lucru în teritoriu, ceea ce îl avantajează în desfășurarea activității la nivel național.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.