Duminică, 30 iunie, în comuna suceveană Cornu Luncii a avut loc Festivalul Produselor Tradiționale, în aceeași zi locuitorii sărbătorind și Ziua Comunei. Evenimentul de anvergură a avut loc la Sala Sporturilor din Brăiești, o locație modernă și impozantă. Astfel că, tot ce știu să gătească mai bun sau să creeze  mai frumos oamenii din comuna Cornu Luncii a fost expus în cadrul festivalului, când s-au adunat cu toții pentru a le arăta celor prezenți de ce sunt  în stare. Și nu e de mirare că fiecare participant a rămas surprins măcar de un lucru văzut sau de un fel de mâncare gustat.

În deschiderea evenimentului, alături de primarul Gheorghe Fron au fost și subprefectul județului Suceava, Florin Sinescu, și primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran, precum și numeroși invitați din județ și din țară. 

Primarul Gheorghe Fron a spus că este mândru de cetățenii comunei și de festivalul care are loc an de an pentru a promova produsele și meșteșugurile tradiționale. Edilul a făcut și o scurtă prezentare a produselor care au fost aduse la festival de gospodinele și gospodarii din comună.

„Este o bucurie și o mândrie pentru noi că putem să arătăm toate produsele tradiționale pe care ni le-au transmis părinții, bunicii și moșii și strămoșii noștri. Avem aici produse pe care le făceau acum 50 – 60- de ani bunicile și mamele noastre. Avem turta cu julfă care este tortul moștenit de la daci. Și se face și acum după același procedeu de acum sute de ani. Se fac lipii fără drojdie, se coc pe plită, se însiropează și după aia sămânța de cânepă se bătea la piuă, pentru că nu erau râșnițe ca acum și se făcea ca o făină. După asta se punea în apă călduță exact cum se urdește la stână. Și acea spumă se lua și în momentul când se punea o turtă însiropată, se punea și o julfă și un pic de nucă pisată. Și strat cu strat se face exact cum se prepară tortul. Și acesta era tortul nostru. Și cu drag noi l-am scos din lada de zestre și îl oferim cu drag la toată lumea”, a spus Gheorghe Fron, care a adăugat că: „Avem și meșteri populari și din comună și din localitățile învecinate. Noi avem vestitul sat românesc de altădată, unde sâmbăta și duminica absolut toți producătorii și meșteșugarii vin la noi în comună și își expun marfa, fac și un bănuț pentru că e multă muncă să produci ceva tradițional”.

De asemenea, primarul Gheorghe Fron a conoferit 30 de titluri de cețean de onoare, printre aceștia numărându-se cadre militare, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, care au urcat pe scenă alături de preotul pompier Gabriel Florea, precum și 13 tineri interpreți de muzică populară din comună, împreună cu instructorul lor.

Totodată, Gheorghe Fron a premiat 19 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar după ce le-a oferit diplomele, edilul i-a invitat pe aceștia a o masă festivă oferită de Primăria și Consiliul Local.

Din cadrul festivalului n-a lipsit nici voia bună și asta pentru că Primăria și Consiliul Local al comunei Cornu Luncii au avut grijă să organizeze și un spectacol folcloric.

Astfel, pe scena de la Cornu Luncii au urcat Ovidiu Homorodean, Nicolae Glib, Dan Doboș, Laurențiu Marian, Petronela Popa și Gabriel Treteag, Leonard Zamă și un grup instrumental valoros, Viorica Macovei și Fanfara Lunca Moldovei din Cornu Luncii.

Trebuie spus că localnicii, dar și turiștii, au putut vizita expoziția de produse tradiționale ale gospodinelor, gospodarilor și a firmelor din Cornu Luncii, dar și din împrejurimi. De asemenea, au fost degustate bunătățile preparate de bacii de la stânele din Cornu Luncii, cum sunt: cașul, urda, jântuitul, balmușul, berbecuțul la proțap și tocănița de miel. De altfel, au fost degustate și renumitele specialități tradiționale produse de firmele din comună. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.