Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, în cadrul conferinței “Anti-corruption Sustainability in Romania”, că în anul 2014 doar 17% din dosarele înregistrate la DNA au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informațiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informații, iar cea mai mare parte a sesizărilor a venit de la cetățeni și instituții publice, altele decât serviciile de informații, notează Agerpres.

“Deși există o percepție referitoare la creșterea implicării SRI în activitatea DNA, am constatat că în acest an doar 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informațiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informații, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare”, a spus Kovesi.

Ea a subliniat că, față de anii anterior, a crescut cu aproximativ 63% numărul de sesizări/denunțuri pe care procurorii le primesc de la cetățeni, ceea ce arată gradul de încredere al populației în DNA.

“Până în acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizări de la persoane fizice și juridice private, față de 1.032 primite în anul 2010. Te adresezi unei instituții numai dacă ai încredere în ea și știi că există o șansă rezonabilă să primești soluția corespunzătoare. În primele 10 luni din acest an am înregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor/denunțurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituții publice (altele decât serviciile de informații)”, a transmis șefa DNA.

Kovesi a precizat că, spre deosebire de anii anteriori, DNA se bazează acum mai mult pe denunțuri și sesizări de la cetățeni pentru a porni investigații și mai puțin pe sesizările de la alte instituții sau pe sesizările din oficiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.