Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, aflat în acest an la cea de a XVIII-a ediţie românească şi a XXVIII-a ediţie internaţională, se va desfăşura în perioada 28-30 iulie 2017, la Câmpulung Moldovenesc.
În fiecare an, Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” se desfăşoară după următorul calendar: în luna iunie, în Polonia, la Jastrowie şi Piła, în luna iulie în Republica Moldova, la Chișinău, în Ucraina, la Cernăuți, și în România, la Câmpulung Moldovenesc, iar în luna august, în Ungaria, la Bondyhad, și Slovacia, la Turčianske Teplice.
Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” se desfăşoară anual în urma protocolului încheiat între ţările participante, iar obiectivul principal al acestei manifestări culturale anuale este promovarea Bucovinei ca posibil model de înţelegere armonioasă şi de colaborare prin păstrarea propriei identităţi culturale şi naţionale.
În cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” se desfășoară și faza finală a Festivalului – concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediția a XV-a, manifestare la care vor concura 55 de formații de amatori, cele care s-au situat pe locul I la fazele zonale care s-au desfășurat în februarie – martie 2017.
Evenimentul va începe vineri, 28 iulie, cu o paradă care va avea loc pe stadiondul din centrul muncipiului Câmpulung Moldovenesc. Deschiderea oficială, cu buciumași și Grupul Vocal „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc, va avea loc la ora 12:30, urmând ca la ora 13:00 să urce pe scenă ansamblurile poloneze Solonceanca, din Solonețul Nou, și „Mica Poiană”, din Poiana Micului. La ora 13:20 va începe Finala Festivalului-concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediția a XV-a. Vor participa Anasamblul Folcloric „Poenița” din Poiana Stampei, Grupul vocal „Flori de merișor” din Poiana Stampei, Grupul folcloric „Kolomeika” din Siret, Grupul vocal-instrumental „Noițele” din Bogdănești, Ansamblul folcloric „Brădetul” din Horodnic de Jos, Grupul Folcloric „Florile Burlei” din Burla, Formația de obiceiuri „Fântânița” din Fântânele, Grupul Folcloric „Străjăncuța” din Straja, Crupul folcloric „Ciobănașul” din Dolhasca, Formația de jocuri populare de copii din Liteni, Formația de jocuri populare „Izvorașul” din Liteni, Grupul folcloric „Dor” din Moara, Formația de jocuri populare „Luca Arbore” din Arbore și Formația de jocuri populare de copii din Arbore. Între orele 16:40 și 18:40 este programat un spectacol susținut de formații străine, urmat fiind de partea a doua a finalei Festivalului-concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”. Vor urca pe scenă Ansamblul folcloric „Siretul” din Siret, Grupul vocal-instrumental „Dor bucovinean” din Siret, Formația de dansuri „Cervona Kalena” din Negostina, Formația de jocuri „Fiii Putnei” din Putna, Grupul folcloric „Cetina” din Vama, Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” din Rădăuți și Grupul folcloric „Obcina Stânișoarei” din Mălini. Între orele 20:00 și 22:00, spectatorii vor fi încântați de un recital susținut de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar la ora 22:00 va urca pe scenă Călin Brăteanu și Taraful „Doina Rarăului” din Câmpulung Moldovenesc.
A doua zi a festivalului va începe la ora 14:00, cu un spectacol susținut de Grupul folcloric „Floare de colț” din Câmpulung Moldovenesc. Vor mai urca pe scenă Mircea Coca, Georgiana Piticar, Anamaria Astrid Popescu, Iustina Horga, Hogyesz (Ungaria), Daiana Ivașcu, Banilivs’ka Toloka (Ucraina), Iustina – Gabriela Aaniței, Gerdan (Ucraina), Mădălina Lupupopii, Cornelia Ștefan, Bardar (Republica Moldova), Laura Erhan, Cheremshna (Ucraina), Bereghinia (Ucraina), Ruta (Ucraina), Geta Zbranca, Chernivchanka (Ucraina), Liliana Coca, Iunist (Ucraina), Gabriela Teișanu, Mikulanka (Slovacia), Pojona (Polonia), Nicoleta Hafiuc, Stanowianie (Polonia), Cimișlenii (Republica Moldova), Mădălina-Andreea Ursescu, Elisa Hechelciuc. Seara se va încheia cu recitalurile susținute de Ansamblul folcloric „Romanați” din Caracal și de Maria Mihali din Maramureș, și cu un spectaculos foc de artificii.
Duminică, 30 iulie, în ultima zi a festivalului, de la ora 11:00, în cadrul finalei Festivalului-concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, vor urca pe scenă Ansamblul folcloric „Moștenitorii Bucovinei” din Gura Humorului, Formația de jocuri – copii din Gura Humorului, Grupul Vocal „Crizanteme” din Pleșești, comuna Vulturești, Formația de jocuri populare „Mănăstirenii” din Mănăstirea Humorului, Formația de Obiceiuri „Muntenii Broștenilor” din Broșteni, Grupul Folcloric „Sălceanca” din Salcea, Formația de jocuri populare „Mugurașii din Hîrtop”, Formația de jocuri „Cetina Călimanilor” din Șaru Dornei, Grupul vocal „Costișanca” din Costișa, Grupul vocal „Dulce grai bucovinean” din Costișa, Formația de jocuri „Plaiuri frumușene” din Frumosu, Grupul vocal „Bogdana” din Bogdănești, Grupul vocal „Vocile Negostinei” din Negostina, Grupul vocal-instrumental „Izvorașul” din Izvoarele Sucevei, Grupul vocal „Păstrătorii de tradiții” din Marginea, Grupul vocal-instrumental „Pădureanca” din Zamostea și Grupul Vocal „Bucovina” din Calafindești. Între orele 14:20 și 16:30 va avea loc un spectacol susținut de formații străine, urmând ca mai apoi, să urce pe scenă Grupul vocal-instrumental „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc, Formația de jocuri populare „Plaiurile Pojorîtei” din Pojorîta, Formația de jocuri „Piatra Străjii” din Pojorîta, Grupul Vocal „Altița” din Bilca, Formația de jocuri populare „Trilișeștii” din Iaslovăț, Ansamblul folcloric „Pădurețul” din Cacica, Formația de jocuri – copii din Cacica, Grupul folcloric „Srăjerii” din Dolheștii Mici, Formația de jocuri populare pe generații din Berchișești, Grupul vocal „Flori de măr” din Râșca, Formația de obiceiuri din Baia, Grupul folcloric „Arcanul bătrânesc” din Frătăuții Noi, Grupul vocal-instrumental „Flori de colț” din Ostra, Grupul vocal „Flori de mălin” din Mălini, Grupul folcloric „Arcanul” din Pârteștii de Jos și Ansamblul folcloric „Arcanul” din Fundu Moldovei. La ora 20:00, în fața publicului se va prezenta Ansamblul „Romanați” din Caracal, care va susține un recital timp de o oră. La ora 21:00 este programată festivitatea de premiere a Festivalului-concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”.
Scopul principal al Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” constă în prezentarea bogăţiei cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multi-etnică, prin aducerea în scenă a unor manifestări artistice tradiţionale complexe şi diverse: vocale, coregrafice, muzicale, precum şi a portului şi a obiceiurilor bucovinene. Se mai urmărește și favorizarea cunoaşterii reciproce dintre membrii grupurilor artistice bucovinene prin participarea nemijlocită la festival, dar și prezentarea valorilor Bucovinei, care se manifestă în buna înţelegere dintre oameni şi în respectul reciproc, în toleranţă inter-etnică şi în bună convieţuire. De asemenea, festivalul mai are ca scop și propagarea imaginii Bucovinei ca exemplu de înţelegere, de armonie şi colaborare, de respect reciproc între etnii şi de păstrare neştirbită a identităţii culturale a fiecărei comunităţi entice, dar și apropierea şi cunoaşterea reciprocă a popoarelor europene prin grupurile care le reprezintă și păstrarea folclorului emigranţilor bucovineni în Polonia, Ungaria, Slovacia şi Germani, pentru care „Întâlnirile Bucovinene” oferă posibilităţi de contact în formă organizată cu Bucovina şi cu locuitorii ei actuali.
Lasa un raspuns