Finanţare de la Banca Mondială: Proiectul „Cadastru general în comuna Moara” a ajuns în perioada contestaţiilor.Gheorghe Flutur a fost prezent pentru a le explica oamenilor din comună modul cum funcţioneză proiectul şi ce pot contesta

Gheorghe Flutur: „Suntem la Moara – este prima comună din România care beneficiază de cadastru gratuit. La Moara sunt circa 10000 de parcele pentru 3000 de familii. Suprafaţa comunei este de 4200 Ha, din care 3200 ale populaţiei şi 1000 proprietate publică a comunei. Cadastru gratuit înseamnă atât intravilan cât şi extravilan. Pe ţară acest program a fost semnat de mine şi de ministrul Blaga pe banii băncii mondiale. Este vorba de 50 milioane de euro, în primă fază, iar costul este de 5 ori mai ieftin decât dacă ai merge la o firmă de cadastru. În judeţul Suceava sunt mai multe localităţi prinse în acest program, pe ţară sunt 59, urmează Dărmăneştiul, la munte Dorna Candreni şi Frumosu. Acum la Moara e perioada contestaţiilor. După această perioadă se va începe să se treacă la întabularea în Cartea Funciară. Există un acord cu Camera notarilor publici care fac întabularea contra sumei de 50 de lei de teren iar ceea ce este important este faptul că acea parcelă capătă valoare şi astfel se poate crea o piaţă a pământului.  Dupa întabulare pământul devine un activ pe care banca îl poate lua în considerare. E primul pas spre dezvoltarea în mediul rural în perioada următoare – introducerea cadastrului gratuit.

La 1 ha de pământ costurile de întabulare în judeţul Suceava ajung la 1200 lei. Aici prin licitaţie publică  valoarea pentru cheltuielile de măsurătoare sunt de 5 ori mai mici. Vreau să vă spun că prin legislaţia elaborată de noi, acolo unde sunt posesori dar nu au acte şi nu sunt contestaţii, notarul va face documentele de rigoare şi le va legaliza. Trebuie să clarificăm şi parcelele părăsite şi cele care nu sunt întabulate. Există posibilitatea de a te  judeca în privinţa graniţelor unor localităţi. De asemenea registrul străzilor din România va crea posibilitatea de găsire a străzii prin alocarea unui cod de identificare. Un alt registru standardizat este cel agricol, care va facilita găsirea suprafeţei de pământ mult mai uşor. Este un proiect necesar şi interesant pentru România. Mă bucur că la Suceava se poate face o demonstraţie de întabulare gratuită.

Cred că astfel de teme şi proiecte trebuie popularizate. Dincolo de atacurile unora, am văzut adversari care mă întreabă fel de fel de lucruri. Îi invit să le arăt lucruri realizate de mine şi echipa mea, lucruri concrete, unul este cel legat de cadastru. Le aduc aminte adversarilor politici că s-au făcut lucruri bune în Suceava şi totuşi îmi exprim îngrijorarea că sunt înghetate investiţiile începute de mine. Şi eu pot să aduc investiţii insistând la Bucureşti pentru a debloca şoseaua de centură, aeroportul, şi să se dea drumul la investiţii pentru mediul de afaceri fiindcă asta au promis când erau în opoziţie.

Mediul de afaceri plânge în şoaptă ca să nu aibă parte de controale USL. Îmi exprim îngrijorarea că toate investiţiile începute de mine au fost blocate.

Iată că te duci într-un oraş şi dai cu presupusul unde poate fi o ţeavă sau o canalizare. E nevoie de acest cadastru foarte repede. Lipsa cadastrului în România e una dintre cauzele modestei absorbţii de fonduri pe mediul rural.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.